Εκκλησία της Ελλάδος

«Η απόφαση της Ιεραρχίας δεν σημαίνει τελική αναγνώριση της “νέας εκκλησίας” της Ουκρανίας»

Η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν σημαίνει την τελική αναγνώριση της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, η επίσημη αναγνώριση θα γίνει μόνο όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αρχίσει να μνημονεύει τον Επιφάνιο στη λειτουργία, ανέφερε στο Sputnik πηγή της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Δεν υπάρχει επίσημη απόφαση για αναγνώριση από την Εκκλησία της Ελλάδος. Μια επίσημη αναγνώριση της νέας εκκλησίας θα γίνει μόνο αν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αρχίσει να μνημονεύει τον Επιφάνιο (σ.σ. Ντουμένκο, επικεφαλής της σχισματικής “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας”)» δήλωσε πηγή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Sputnik.

H προσευχή των αρχηγών των τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών παράλληλα με τη θέση τους στο δίπτυχο - κατάλογο των τοπικών εκκλησιών - αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης της τοπικής εκκλησίας και της ενσάρκωσης της ενότητας της ορθόδοξης εκκλησίας. Τώρα, μόνο λίγοι Έλληνες μητροπολίτες μνημονεύουν τον Επιφάνιο.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή του Sputnik, οι αποφάσεις της Ιεραρχίας επαναλαμβάνουν μόνο τις αποφάσεις της Μόνιμης Συνόδου και οι δηλώσεις για την τελική αναγνώριση αυτοκεφαλίας στην ουκρανική εκκλησία δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και αποτελούν μέρος των πολιτικών παιχνιδιών. «Όλα όσα γράφονται αυτή τη στιγμή στοχεύουν στην εξυπηρέτηση συμφερόντων, που κινητοποιούνται για να προωθήσουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη», ανέφερε η πηγή.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα σπεύσει να λάβει αποφάσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση. Η πηγή ανέφερε επίσης ότι η αναγνώριση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας θα οδηγήσει σε διάσπαση στην ελληνική εκκλησία.

Η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος

Το Σάββατο, η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε το δικαίωμα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου να χορηγήσει αυτοκεφαλία καθώς και το προνόμιο του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ιεραρχίας. Κατά την έκτακτη συνεδρίαση, επτά μητροπολίτες ζήτησαν αναβολή για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ, σχολίασε ότι «παρά τις βάσιμες προτάσεις αρκετών μητροπολιτών να απέχουν από τη λήψη απόφασης προς το παρόν, το Συμβούλιο των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε απόφαση υπέρ της αναγνώρισης της “Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας", ενώ περιέργως εξέφραζε την ελπίδα ότι η ουκρανική “αυτοκεφαλία” θα μπορούσε να "ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των αυτοκέφαλων Εκκλησιών της Μεγάλης Ρωσίας και της Ουκρανίας”. Η αξιολόγηση των συνεπειών αυτής της απόφασης για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος θα δοθεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Μόσχας».

Το χρονικό της αυτοκεφαλίας

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκχώρησε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας. Είχε προηγηθεί η λεγόμενη «ενωτική σύνοδος» στο Κίεβο για τη συγκρότηση της αυτοαποκαλούμενης «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Επιφάνιο.

Τόσο η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας όσο και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισαν την ίδρυση της νέας δομής όπως και την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία, με το Πατριαρχείο Μόσχας να μιλάει για «νομιμοποίηση του σχίσματος» που θα έχει σοβαρές και καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ