Βαλκάνια

Η αλβανική σημαία και εθνικός ύμνος θα γίνουν τα σύμβολα του Κοσσυφοπεδίου

Με τον Αλμπίν Κούρτι ως πρωθυπουργό και το Κίνημα της Αυτοδιάθεσης στην κυβέρνηση ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στα σύμβολα του Κοσσυφοπεδίου.

Κληθείς από την ‘RTV Ora’ ο υποψήφιος για την Αυτοδιάθεση (στην Αλβανία) Χουσαμεντίν Φεράι, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα το Κίνημα θα προσανατολισθεί στην καθιέρωση των αλβανικών συμβόλων.

«Ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε στην αλλαγή των συμβόλων που αντιπροσωπεύουν το κράτος», είπε ο Φεράι προσθέτοντας «δεν λέω ότι αυτή θα είναι μία από τις άμεσες πράξεις της νέας κυβέρνησης, γιατί δεν μας πιέζουν ιδιαίτερα. Δηλαδή, τα εθνικά σύμβολα θα είναι αυτά που υπάρχουν και που τυπικά παραμένουν στο πρωτόκολλο».

«Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι θα καθιερώσετε τα αλβανικά σύμβολα; Τη σημαία και τον εθνικό ύμνο;», ρώτησε η δημοσιογράφος Μπέτι Νιούμα.

«Λέω ότι θα προχωρήσουμε στην τοποθέτηση των αλβανικών συμβόλων, γιατί το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα κράτος στο οποίο πολέμησαν οι Αλβανοί και όχι όπως λέει στο προοίμιο της ανεξαρτησίας του Συντάγματος του Κοσσυφοπεδίου ότι πολέμησαν οι Σέρβοι, οι Αλβανοί, οι Ρομά κλπ.

Γιατί οι Σέρβοι του Κοσόβου δεν πολέμησαν για την ανεξαρτησία. Επομένως οι Αλβανοί είναι αυτοί που συνέβαλαν στην ανεξαρτησία και συμβολικά την εκπροσωπούν.

»Άλλωστε, πολλές φορές ο ίδιος ο Αλμπίν Κούρτι, αλλά και άλλοι ηγέτες της ‘Αυτοδιάθεσης’ μίλησαν δημόσια ενάντια στα κρατικά σύμβολα του Κοσσυφοπεδίου και σε κάθε εκδήλωση- συγκέντρωσή τους έφεραν μαζί τους μόνο την εθνική αλβανική σημαία.

Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ