Κόσμος

ΗΠΑ: Καλούν τη Βουλγαρία να αγοράσει συστήματα αεράμυνας

Προς αποφυγήν μίας επιθετικής ενέργειας, το ΝΑΤΟ, λαμβάνει πρόσθετα μέτρα, αναπτύσσοντας σύγχρονα συστήματα αεροπορικής άμυνας στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Το ΝΑΤΟ πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια της Συμμαχίας και να αποτρέψει τη Ρωσία στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού αναλυτικού κέντρου «RAND Corporation», γράφει βουλγαρικό δημοσίευμα στη ρωσική.


Για να αποφευχθεί μια επιθετική ενέργεια, οι εμπειρογνώμονες του Κέντρου, προτείνουν την επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης σύγχρονων συστημάτων αεροπορικής άμυνας στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, επεκτείνοντας την περιοχή των ασκήσεων του ΝΑΤΟ και βοηθώντας την Ουκρανία και τη Γεωργία να αναπτύξουν αμυντικές ικανότητες.

Το έγγραφο τονίζει ότι υπό τις παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες στο στάδιο αυτό είναι αδύνατο οι Σύμμαχοι να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια βιώσιμη στρατηγική για την προστασία των κοινών συμφερόντων στη Μαύρη Θάλασσα, που να μπορεί να αντέξει διάφορους τύπους κακόβουλων ρωσικών επιρροών.

Η έκθεση σημειώνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα λύσης στα ζητήματα της ασφάλειας στον Εύξεινο Πόντο και προσφέρει μια αποτελεσματική  δυτική στρατηγική, ανταγωνιστική προς τη Ρωσία και καλοπροαίρετη ως προς τους λαούς της περιοχής.

Αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτεί αποτελεσματικές και πιο ολοκληρωμένες στρατηγικές επικοινωνιακές προσπάθειες, όπως και αντιμετώπιση των απειλών στον κυβερνοχώρο καθώς και των υβριδικών απειλών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του RAND, ο κύριος στόχος της Μόσχας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι οι προστριβές των γειτονικών χωρών, ένα γεγονός που τις αφήνει ανοιχτά στην οικονομική, πολιτική και κακόβουλη επιρροή της Ρωσίας.

Όσον αφορά τη Βουλγαρία και την Τουρκία, σημειώνει η έκθεση, ότι το Κρεμλίνο έχει διαφορετικές στρατηγικές, μέσω των οικονομικών και ενεργειακών κινήτρων και προσπαθεί μέσω αυτών να απομακρύνει τις δύο χώρες από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Μεταξύ των μέσων της Μόσχας είναι οι στρατηγικές επιχειρήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις δύο χώρες ώστε να δημιουργούν μια θετική εικόνα υπέρ της Ρωσίας.

Για το λόγο αυτό, η Μόσχα χρησιμοποιεί επίσης το έργο του αγωγού φυσικού αερίου που έρχεται από την Τουρκία -τουρκική ροή- υποστηρίζοντας τη Βουλγαρία με το φυσικό αέριο της Ρωσίας, λόγω του ότι η χώρα δεν διαθέτει την αναγκαία υποδομή και μπορεί να παραμείνει μόνο ως χώρα διέλευσης του φυσικού αερίου, λένε οι ειδικοί.

 

πηγή: echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ