Τεχνολογία

Ηλεκτρικό ταξί έκανε 354.000 χιλιόμετρα

Ο Mendiluce αγόρασε ένα ταξί Nissan LEAF τον Οκτώβριο του 2011. Το αυτοκίνητο έφερε μπαταρία χωρητικότητας 24 kWh και είχε όλες τις εργοστασιακές προδιαγραφές.

Με το αμιγώς ηλεκτροκίνητο ταξί, ο Ισπανός διένυσε 354.000 χιλιόμετρα χωρίς να αντικαταστήσει την μπαταρία. Πραγματοποιούσε κατά μέσο όρο 150 χιλιόμετρα την ημέρα, ενώ κάποιες φορές έφθανε και τα 280 χλμ. Επαναφόρτιζε το όχημα κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή των διαλειμμάτων για ξεκούραση.

Όπως δήλωσε, συνήθως έκανε μικρές αποστάσεις και δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. Φόρτιζε στο σπίτι ή στους σταθμούς ταχείας επαναφόρτισης.

Στα 270.000 χιλιόμετρα, εξοικονόμησε 21.060 λίτρα καυσίμου, 18 αλλαγές λαδιού, φίλτρων, τακάκια φρένων και ιμάντων.

Πάνω από όλα, συνέβαλε στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, καθώς το LEAF δεν εκπέμπει ούτε ένα γραμμάριο διοξειδίου του άνθρακα.

Όλες οι «κούρσες» πραγματοποιήθηκαν στο Βαγιαδολίδ, την ιδιαίτερη πατρίδα του. Η ισπανική πόλη διαθέτει αυτήν τη στιγμή 34 σημεία δημόσιας φόρτισης. Στόχος του Mendiluce ήταν να φτάσει τα 500.000 χιλιόμετρα με αυτό το αυτοκίνητο, αλλά ένα ατύχημα οδήγησε το όχημά του σε ολική καταστροφή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στη Μαδρίτη κυκλοφορούν περισσότερα από 100 Nissan LEAF ταξί, καθώς από το 2016, η τοπική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με κίνητρα και κονδύλια για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις αστικές μετακινήσεις.

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί και σε άλλες Ευρωπαϊκές μητροπόλεις, με την ευχή και μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, να ακολουθήσουν τον δρόμο της κινητικότητας μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Πηγή: zougla.gr (Λουκάς Παπαλάμπρος)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ