Κοινωνία

Ηλεία: Συγκλονίζει η τραγωδία με την 52χρονη - Έκλυση για την κάλυψη κενών σε ΜΕΘ και Επείγοντα


Η τραγωδία που συνέβη στην Ηλεία με τον αιφνιδιαστικό θάνατο της 52χρονης καθηγήτριας φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα του συστήματος υγείας.

Το τραγικό περιστατικό με την 52χρονη, η οποία υπέστη καρδιακό στην Ηλεία και πέθανε στη διαδρομή για το νοσοκομείο Ιωαννίνων, φέρνει στην επιφάνεια την «ωμή» πραγματικότητα για την κατάσταση των καρδιοχειρουργικών κλινικών στο Ρίο (από το 2017) και στο Ηράκλειο (από το 2010), οι οποίες δεν εξυπηρετούν έκτακτα περιστατικά.

Ως συνέπεια, τα περιστατικά από το Ηράκλειο Κρήτης πηγαίνουν με αεροδιακομιδές στα νοσοκομεία της Αττικής, τα δε περιστατικά της Δυτικής Ελλάδας διακομίζονται στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η άτυχη γυναίκα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια περιπάτου στο κέντρο της Ολυμπίας, στις 14:10 το μεσημέρι του Σαββάτου. Στις 14:29 την παρέλαβε το ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Πύργου. Εκεί, οι γιατροί διέγνωσαν κολποκοιλιακό διαχωρισμό, μια οξύτατη καρδιακή πάθηση, η οποία θεωρείται ακόμα σοβαρότατο επεισόδιο από αυτό που υπέστη την περασμένη εβδομάδα ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος.

Περίπου στις 18:30 το απόγευμα το ασθενοφόρο ξεκίνησε από τον Πύργο, όμως λίγο έξω από την Άρτα η κατάσταση της γυναίκας επιδεινώθηκε δραματικά. Η γιατρός που συνόδευε την ασθενή μαζί με τους διασώστες, σταμάτησαν και έκαναν απέλπιδες προσπάθειες, για να την διατηρήσουν στη ζωή. Όμως, η κατάστασή της ήταν πολύ βαριά και η γυναίκα κατέληξε μέσα στο ασθενοφόρο.

Τελικά η 52χρονη, η οποία ήταν σύζυγος του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννη Μουρμούρα, μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Άρτας, όπου εκεί διαπιστώθηκε και επίσημα ο θάνατός της.

Όπως είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 o κ. Στέλιος Τσόχατζης, αντιπρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, εδώ και δύο χρόνια το καρδιοχειρουργικό τμήμα της θωρακοχειρουργικής κλινικής είναι κλειστό λόγω έλλειψης γιατρών. Μάλιστα, έγινε προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα με πρόσληψη.... συμβασιούχου καρδιοχειρουργού.

Οπως επισήμανε μάλιστα, κανένα από τα νοσοκομεία της Αχαΐας δεν έχει καρδιοχειρουργό, με συνέπεια η διακομιδή των καρδιοχειρουργικών περιστατικών όχι μόνο από την Αχαΐα, αλλά από όλη τη Δυτική Ελλάδα (αφού κυρίως στο Πανεπιστημιακό του Ρίου διακομίζονται αρχικά όλα τα σοβαρά περιστατικά από τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου) να αποτελεί μονόδρομο να παραπέμπονται είτε στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων είτε στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Ειδικότερα, ο κ. Τσόχατζης είπε στον ΘΕΜΑ 104,6:

«Η θωρακοχειρουργική δουλεύει ανελλιπώς. Το τμήμα της καρδιοχειρουργικής δεν δουλεύει από το 2017 λόγω έλλειψης καρδιοχειρουργών. Εχει γίνει η προσπάθεια να καλυφθεί το τμήμα με επικουρικούς γιατρούς το 2018, με συμβασιούχους γιατρούς δηλαδή, όπου πολύ δύσκολα κάποιος συνάδελφος με σύμβαση θα έρθει να καλύψει μια τέτοια θέση ευθύνης για όλη την περιοχή. Και δυστυχώς είμαστε σε μια θέση αυτή τη στιγμή όλα τα περιστατικά τα καρδιοχειρουργικά που χρειάζονται πολλές φορές και άμεσα αντιμετώπιση στο χειρουργείο να χρειάζεται να διακομίζονται είτε στα Γιάννενα είτε στην Αθήνα».

"Ο νομός Αχαΐας έχει τρία νοσοκομεία. Θωρακοχειρουργική κλινική υπάρχει μόνο στο πανεπιστημιακό του Ρίου και καρδιοχειρουργική πουθενά. Είναι ένα σύνθετο πρόβλήμα. Υπάρχει κατεύθυνση διορισμού ενός καρδιοχειρουργού που είναι σε διαδικασία κρίσεων. Αλλά δεν είναι μόνο ο ένας γιατρός που θα λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να είναι συνολική η αντιμετώπιση, μιλάμε για καρδιοχειρουργική μονάδα. Δεν μπορεί ένας γιατρός μόνο να καλύψει το κενό. Μιλάμε για όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Και το πρόβλημα είναι για τους ασθενείς σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, που δεν είναι καλυμμένοι. Εδώ και τρία χρόνια πιέζουμε χωρίς αποτέλεσμα».

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας εκπονεί κεντρικό σχεδιασμό για την κάλυψη των κενών σε όλη τη χώρα, δίνοντας προτεραιότητα στις ΜΕΘ (εντατικές), στα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και στις ειδικότητες που παρατηρούνται οι μεγάλες ελλείψεις.

Στόχος είναι οι 2.500 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, να διοχετευθούν εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...