Κυβέρνηση

Επιστροφή Μητσοτάκη από το Κάιρο: Συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ, το σχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης με Κύπρο και Αίγυπτο που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο.

Από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα εστάλη ένα καθαρό μήνυμα καταδίκης της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουν τις διπλωματικές κινήσεις σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μεν μια επανεκκίνηση των σχέσεων με την Άγκυρα, ωστόσο επιφυλάσσει σκληρή απάντηση κάθε φορά που οι γείτονες δεν θα σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της καλής γειτονίας. Μάλιστα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη να κλιμακώσει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μετά και την έναρξη γεωτρήσεων στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το θέμα άλλωστε ύστερα από πρωτοβουλία της Ελλάδας θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, ενώ θα απασχολήσει και την αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβέρνηση: Βαρύτητα στη στάση της Τουρκίας με το προσφυγικό

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η κυβέρνηση στις κινήσεις που κάνει η Τουρκία στο προσφυγικό και αποτελεί βαρόμετρο στην αξιολόγηση της συμπεριφοράς της η διακύμανση των προσφυγικών ροών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα συνεχίσει το σχέδιο αποσυμφόρησης των κέντρων που βρίσκονται στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και με την μεταφορά ατόμων προς την ενδοχώρα. Ως προς τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από ορισμένους βουλευτές της ΝΔ για τις μετακινήσεις αυτές, στελέχη της κυβέρνησης σχολίαζαν ότι οφείλουν να κάνουν πρώτα μια βόλτα από τα συγκεκριμένα νησιά για να δουν την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι όπως η Ελλάδα ζητά αλληλεγγύη από τις ευρωπαϊκές χώρες για την διαχείριση του ζητήματος, έτσι και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη προς τους κατοίκους των νησιών.

Στις 13:00 η ΚΟ της ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα από χθες το βράδυ και σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα εσωτερικής πολιτικής, θα αναφερθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησης τις πρώτες 100 ημέρες και θα περιγράψει τον προγραμματισμό των επόμενων 100, μέχρι το τέλος του έτους. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει έμφαση στην πορεία της οικονομίας και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον αναπτυξιακό νόμο και το φορολογικό νομοσχέδιο. Η επιτυχής έκδοση του 10ετούς ομολόγου έχει προκαλέσει πλατιά χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο εκτιμά ότι η εμπιστοσύνη των αγορών αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Άλλωστε οι προβλέψεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων και ταυτόχρονα υλοποίησης των δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας αποτελούν τα πρώτα απτά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα κάνει εκτενή αναφορά στην συνταγματική αναθεώρηση και το δικαίωμα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Μάλιστα, θα στείλει μήνυμα προς τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα ενόψει της συνάντησης που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα αυτό την Παρασκευή. Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την άποψη ότι η πρόταση νόμου της κυβέρνησης εκπληρώνει μια υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες του και θα πρέπει να λάβει 300 ψήφους. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν τη στάση που αναμένεται να τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιθυμεί να τορπιλίσει τη διαδικασία, ωστόσο θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα και στους βουλευτές του κόμματος του, ειδικά τους νεότερους, τους οποίους θα καλέσει να βγουν μπροστά και να αναλάβουν ενεργό ρόλο. Ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα και βουλευτές που εκλέχθηκαν για πρώτη, ώστε να δείξουν τις ικανότητες τους. Στο πλαίσιο αυτό θα αναλάβουν ρόλο εισηγητή σε νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για συζήτηση στη Βουλή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...