Ενέργεια

Εξηγήσεις από την ΕΝΙ θα ζητήσει η Λευκωσία για τις δηλώσεις της εταιρείας - Βίντεο

Εξηγήσεις πρόκειται να ζητήσει το Κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας, από τον Ιταλικό κολοσσό, μετά από τις δηλώσεις πως εάν το ιταλικό γεωτρύπανο βρει μπροστά του πολεμικά πλοία, δεν θα πραγματοποιήσει γεώτρηση.

 

Του Νικόλα Ζαννέττου

Στο Υπουργείο Ενέργειας θα μεταβούν για διευκρινήσεις εκπρόσωποι της εταιρείας ΕΝΙ την Παρασκευή μετά τη δήλωση του CEO του ιταλικού κολοσσού ότι σε περίπτωση που ιταλικό γεωτρύπανο βρει μπροστά του πολεμικά πλοία, δεν θα πραγματοποιήσει γεώτρηση.

Όπως πληροφορείται το AlphaNews.live η δήλωση του Κλαούντιο Ντεσκάλτσι προκάλεσε απορία από την άποψη ότι ήταν αχρείαστη σε μια στιγμή που η κυπριακή ΑΟΖ περνάει δύσκολα λόγω των τουρκικών έκνομων δραστηριοτήτων. Στο Υπουργείο Ενέργειας μας λέχθηκε πως δεν υπάρχει ανησυχία εφόσον υπάρχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια που δεσμεύουν την ΕΝΙ ενώ παράλληλα τα πράγματα εξαρτώνται και από την γαλλική Total η οποία είναι ισχυρότερη λόγω της γαλλικής κυβέρνησης που είναι πιο αποφασιστική σε τέτοια ζητήματα. Συμβόλαιο υπάρχει και για την ενοικίαση του γεωτρύπανου που θα χρησιμοποιηθεί για τις επόμενες γεωτρήσεις των δύο εταιρειών.

Πάντως κληθείς από το AlphaNews.live να σχολιάσει, ο ειδικός επί θεμάτων υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας, ανέφερε πως πρόκειται για μια λογικότατη δήλωση από την άποψη ότι πρώτιστη προτεραιότητα της κάθε εταιρείας σε αυτό τον τομέα, είναι η ασφάλεια του προσωπικού και τον εργολάβων της εταιρείας.

Καταδικάζει η ΕΕ τις τουρκικές ενέργειες

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η ΕΕ ανησυχεί πολύ για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

«Υπάρχουν άλλα ζητήματα που μας ανησυχούν πολύ - ορισμένα εξ αυτών ηγέρθησαν σήμερα - τα οποία συνδέονται με άλλες τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή»

Πρόσθεσε ότι αναφέρεται στις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου και άλλα ζητήματα.

Ανησυχεί η Μέρκελ

Κατά τη συνομιλία που είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για τις τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και την ανάγκη να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο.
https://youtu.be/qAoh-0LlPy4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ