Κόσμος

Εξελίξεις στο Brexit: Η Σύνοδος Κορυφής ενέκρινε τη συμφωνία – Στα "χέρια" του Τζόνσον να πείσει τη Βουλή-Βίντεο


Η συμφωνία για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε., εγκρίθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής και απομένει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Κοινοτήτων το Σάββατο.

«Πράσινο φως» στη συμφωνία για το Brexit άναψε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. γύρω στις 20:00 το βράδυ (σ.σ. ώρα Ελλάδος) της Πέμπτης (17.10.2019).

Η σκυτάλη περνά, πλέον, στη Βουλή των Κοινοτήτων, που καλείται το Σάββατο (19.10.2019) να εξετάσει και να εγκρίνει ή να απορρίψει το κείμενο της συμφωνίας.

Ακούστε τι είπε από τις Βρυξέλλες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fitvnews%2Fvideos%2F799131933879737%2F&show_text=0&width=560

Η Ε.Ε. ενέκρινε τη συμφωνία και «φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στην τελική διαδρομή», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, «ο δρόμος για τη συμφωνία άλλαξε μετά την θετική αξιολόγηση της Ιρλανδίας, αλλά και της Κομισιόν».

Στην επίτευξη συμφωνίας οδήγησε η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, να επιτρέψει τελωνειακούς ελέγχους ανάμεσα στη Βρετανία και την Ιρλανδία. Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ο Ντ. Τουσκ, αναμένεται η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τουσκ – Γιούνκερ: «Goodbye London»!
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι αισθάνεται θλίψη και ότι ως οπαδός της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ελπίζει ότι το Λονδίνο θελήσει να επανέλθει, η πόρτα της ΕΕ θα είναι ανοιχτή.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η συμφωνία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. «Η ΕΕ πάντα βάζει πρώτα τους ανθρώπους», τόνισε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, η πολιτική δήλωση παρέχει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, ενώ η συμφωνία έγινε εφικτή μετά τη συναίνεση του Ιρλανδού πρωθυπουργού. Ο ίδιος δηλώνει χαρούμενος που υπήρξε συμφωνία, αλλά και θλιμμένος γιατί το Brexit συμβαίνει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...