Κοινωνία

Ενόχληση της Άγκυρας για την εισβολή στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης

Νωρίτερα, ομάδα αναρχικών εισέβαλε στο τουρκικό προξενείο, ξεδίπλωσε πανό και άρχισε να φωνάζει συνθήματα υπέρ των Κούρδων. Καταδικάζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αιχμές για τα μέτρα φύλαξης του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη, μετά τη σημερινή εισβολή ομάδας αναρχικών, άφησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Περιμέναμε από τις ελληνικές αρχές να εμποδίζουν τέτοιου προσπάθειες εν τη γενέσει τους, να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την προστασία της αποστολής και των υπαλλήλων, και σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζουν ότι οι εισβολείς έρχονται ενώπιον της δικαιοσύνης και τιμωρούνται, όπως τους αξίζει» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο Τούρκος εκπρόσωπος, Χάμι Αξόι.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης, ομάδα ατόμων εισέβαλε στο προξενείο, παριστάνοντας τους επισκέπτες του μουσείου του «Κεμάλ Ατατούρκ», το οποίο στεγάζεται στον ίδιο χώρο.

Στη συνέχεια ξεδίπλωσαν πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ των Κούρδων.

Λίγο αργότερα, η αυτοαποκαλούμενη «Αναρχική Ομοσπονδία», με ανάρτησή της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι επρόκειτο για «παρέμβαση αλληλεγγύης στην αγωνιζόμενη "Ροζάβα" (σ.σ. Κούρδοι Συρίας) από την "Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης" και την αναρχική συλλογικότητα "Ρουβίκωνας"».

Καταδίκη του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την παράνομη είσοδο μελών συλλογικότητας του αντιεξουσιαστικού χώρου στον προαύλιο χώρο του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, όπου ευρίσκεται και η Οικία Ατατούρκ» τόνισε, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη και ανεύθυνη πράξη».

Και πρόσθεσε: «Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, οι οποίες κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, έχουν ήδη πραγματοποιήσει προσαγωγές υπόπτων ενώ προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση των περιστατικών και τη παραπομπή των υπευθύνων ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Δώδεκα συλλήψεις

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία - και σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ - τα άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση είναι 12.

Εις βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένουν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ