Κόσμος

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το Brexit με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη

Πρόθυμο για υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit εμφανίζεται το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο παραμένει «μεγάλο χάσμα» αναφορικά με τον τελωνειακό διακανονισμό.

Στην ενημέρωση για τις συνομιλίες που είχαν το Σαββατοκύριακο η ευρωπαϊκή και η βρετανική πλευρά, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε πως τα σχέδια της Βρετανίας αναφορικά με τη διακίνηση αγαθών δεν ήταν αποδεκτά.

Νωρίτερα, όπως μεταδίδει το BBC, ο Μπόρις Τζόνσον είχε πει στο υπουργικό του συμβούλιο πως ακόμα χρειαζόταν να γίνει «πολλή δουλειά».

Η κυβερνητική ατζέντα αναμένεται να παρουσιαστεί στη σημερινή ομιλία της βασίλισσας, με την οποία «εγκαινιάζεται» και η νέα συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής.

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκή και βρετανική πλευρά αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στις Βρυξέλλες, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Η κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το BBC, εκτιμά πως εάν επιτευχθεί συμφωνία στη Σύνοδο, θα παρουσιάσει προσχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης για να ψηφιστεί το Σάββατο σε ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Αυτή θεωρείται η τελευταία ευκαιρία πριν το Brexit, στις 31 Οκτωβρίου.

Χθες Κυριακή, ο Μπόρις Τζόνσον είπε στους υπουργούς του πως βλέπει «πρόοδο» στην κατεύθυνση της συμφωνίας, ενώ η Κομισιόν σημείωσε πως «πολλή δουλειά μένει ακόμα να γίνει».

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει πως θα συνεχιστούν «εντατικές τεχνικές συνομιλίες» με τη Βρετανία σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit θεωρείται παράγοντας - κλειδί στις συνομιλίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές