ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Πολεμική κινητοποίηση στο Καλίνινγκραντ - Αμερικανικό B-52 προσομοίωσε βομβαρδισμό - Στρέφεται στην Κριμαία η Ουάσινκτον

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Ένα αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52H Stratofortress πραγματοποίησε προσμοίωση βομβαρδισμού της βάσης του ρωσικού στόλου της Βαλτικής στο Καλίνινγκραντ, όπως μεταδίδει η πλατφόρμα ελέγχου αεροπορικών κινήσεων PlaneRadar, παραθέτοντας στοιχεία παρακολούθησης.

Το Tweet αναφέρει: "15:40 ώρα Μόσχας. Αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ, στρτηγικό βμβαρδιστικό Boeing B-52H Stratofortress, αριθμός νηολογίου 61-0025, # BRIG01, απογειώθηκε από την αεροπορική βάση RAF Fairford και πραγματοποίησε προσομοίωση βομβαρδισμού της βάσης του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής".

Ο χάρτης δείχνει το βομβαρδιστικό σε πορεία από τη Βαλτική Θάλασσα, να κινείται νοτιοανατολικά στον λιθουανικό εναέριο χώρο και να πλησιάζει περίπου 45 χιλιόμετρα ανατολικά της ρωσικής βάσης, πάνω από τη λιθουανική πόλη Marijampole.

https://twitter.com/ua4wiy_/status/1186986991101108224?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1186986991101108224&ref_url=https%3A%2F%2Fsputniknews.com%2Fmilitary%2F201910241077137318-us-b-52-simulates-bombing-run-near-russias-kaliningrad--reports%2F

Μια μέρα νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αποκάλυψε ότι ένα μαχητικό Su-27 απογειώθηκε από μια βάση στην Κριμαία για να αναχαιτίσει και να συνοδεύσει ένα B-52H που πλησίαζε στα ρωσικά σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα, με το αεροσκάφος να σκιάζει το βομβαρδιστικό σε απόσταση 70 χλμ. πριν επιστρέψει στη βάση.

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ανέπτυξε μια ομάδα τεσσάρων Β-52 και περίπου 350 αερομεταφορέων στη RAF Fairford νωρίτερα αυτό το μήνα, με τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα να προέρχονται από την Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Barksdale στη Λουιζιάνα, περίπου 8.650 χλμ. από το Ρωσικό Καλίνινγκραντ.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ στέλνουν τακτικά βομβαρδιστικά, αναγνωστικά αεροσκάφη και μαχητικά ανατολικά για να ελέγξουν τα σύνορα της Ρωσίας στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και κοντά στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Συρία. Το 2018, τα στρατεύματα της αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας ανέφεραν την παρακολούθηση περίπου 3.000 ξένων στρατιωτικών αεροσκαφών.

Εκτός από τις πτήσεις, το ΝΑΤΟ αύξησε σημαντικά το στρατιωτικό του δυναμικό κοντά στα σύνορα της Ρωσίας μετά την κρίση του 2014 στην Ουκρανία, διεξάγοντας ασκήσεις στην περιοχή και αυξάνοντας τον αριθμό των ξένων στρατευμάτων που αναπτύσσονται μόνιμα στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Η Μόσχα και οι σύμμαχοί της έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για τη συγκέντρωση του ΝΑΤΟ, με αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι τέτοια περιστατικά αυξάνουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης σε μια πλήρη στρατιωτική σύγκρουση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως πριν από περίπου ένα μήνα, όπως είχε αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, σύμβουλος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, είχε προειδοποιήσει πως σε περίπτωση επίθεσης στο Καλίνινγκραντ, η Ρωσία θα καταλάβει τη Βαλτική εντός 48 ωρών.

«Εάν το NATO επιτεθεί στο Καλίνινγκραντ, η Ρωσία θα καταλάβει τη Βαλτική εντός 48 ωρών. Η Ρωσία δεν θα αναμένει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεκινήσουν πρώτες επίθεση στο θύλακα του Καλίνινγκραντ. Το Γενικό Επιτελείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει λάβει προληπτικά μέτρα για να μην το επιτρέψει αυτό», αναφέρει Ρώσος σύμβουλος του ΥΠΑΜ και στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Mikhail Alexandrov.

Αφορμή για όλα αυτά, οι δηλώσεις Αμερικανού ανωτάτου αξιωματικού που εξαγρίωσαν πολλούς στην Μόσχα.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις πιστεύουν ότι ξέρουν πώς να διασπάσουν το Καλίνινγκραντ», δήλωσε ο πτέραρχος Jeff Harrigan, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Σκεφτόμαστε αυτά τα σχέδια όλη την ώρα και αν αυτό θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί, θα είμαστε έτοιμοι να το εκτελέσουμε. Για αυτό απαιτείται να αποκτήσουμε μια πολυδιάστατη, έγκαιρη και αποτελεσματική ικανότητα, η οποία θα μας εξασφάλιζε ότι θα είχαμε την απαιτούμενη πρόσβαση σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε o Αμερικανός πτέραρχος.

Απασχολημένοι εδώ και καιρό στην Μέση Ανατολή, η παγκόσμια κοινή γνώμη «αγνόησε» για κάποιο διάστημα τα σημάδια που έρχονταν συνεχώς για το νέο πεδίο «σύγκρουσης» το οποίο στήνεται σε Βαλτική και Καλίνινγκραντ, ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία. Μιλάμε για ένα ρωσικό θύλακα ο οποίος αποτελεί πολύ μεγάλο «αγκάθι» στα σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή και σε συνδυασμό με το ουκρανικό ζήτημα, μπορεί να δημιουργήσει ένα ακόμη «φλέγον» σημείο «σύγκρουσης» Ρώσων και Αμερικανών.

https://www.youtube.com/watch?v=0scOu4GiXhQ

https://www.youtube.com/watch?v=6anXJVYwLUc

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ