Κόσμος

Πομπέο «καρφώνει» Ερντογάν: «Είναι υπεύθυνος για την αστάθεια στη Μ. Ανατολή»- Tελικά θα συναντηθεί με Πενς & Αμερικανό ΥΠΕΞ ο Τούρκος Πρόεδρος (upd)


Ανανέωση 16:16

Mετά το αρχικό καψόνι στον Αμερικανό αντιπρόεδρο και το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε τελικά να συναντηθεί αύριο με τον Μάικ Πενς.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως ο Πενς και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν θα γίνουν δεκτοί παρά από τους τούρκους ομολόγους τους, «προβλέπει να συναντήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία», γνωστοποίησε μέσω του Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Πάντως ο Μ. Πομπέο πάει αγριεμένος στην Τουρκία, καθώς σε συνέντευξη που έδωσε στο FOX, ανέφερε πως ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για την αστάθεια στην περιοχή της Μ. Ανατολής.
https://twitter.com/sputnik_TR/status/1184457016397484033?ref_src=twsrc%5Etfw

Aρχικό κείμενο

Πριν λίγο έγινε γνωστό από διεθνή ΜΜΕ, ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναντηθεί ούτε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μ.Πενς, ούτε με τον Μ. Πομπέο, οι οποίοι φθάνουν σε λίγες ώρες στην στην Τουρκία με αντιπροσωπεία αξιωματούχων, αλλά θα μιλήσει μόνο με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Ν.Τραμπ και κανέναν άλλο.

https://twitter.com/haynesdeborah/status/1184424849202171904

Πρόκειται για μια ευθεία αμφισβήτηση από τον Τούρκο πρόεδρο οποιουδήποτε αξιωματούχου των ΗΠΑ πλην του Τραμπ, διότι πολύ απλά ο ίδιος έχει επενδύσει σε αυτήν την σχέση για.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο Μ. Πομπέο, μεταβαίνουν στην Τουρκία με την ελπίδα να διαπραγματευτούν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των τουρκικών και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, αλλά από ότι φαίνεται ο Τούρκος ηγέτης θα τους παραπέμψει στον ΥΠΕΞ και τον ΥΠΑΜ της χώρας του.

Την ίδια ακριβώς στιγμή σήμερα οι ΗΠΑ ανακοινώνουν εντελώς αιφνιδιαστικά ότι έχουν «τον έλεγχο του εναέριου χώρου στη βορειοανατολική Συρία», την στιγμή που αυτόν τον έλεγχο κατέχουν στην πραγματικότητα οι Ρώσοι.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ελέγχουν τον εναέριο χώρο στη βορειοανατολική Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πρόκειται να χρησιμοποιήσει διπλωματικά μέσα για την κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει και τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση που η σύγκρουση δεν επιλυθεί.

Εν τω μεταξύ, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει αποχωρήσει και από άλλη στρατιωτική βάση.

Πρόκειται για την βάση στο χωριό Tell Baidar στην επαρχία Hasek στα βορειοανατολικά της Συρίας, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Υπενθυμίζουμε ότι ο διεθνής συνασπισμός με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποχώρησε από την Manbij και άλλες βάσεις στη βορειοανατολική Συρία, λόγω της προέλασης των τουρκικών δυνάμεων που τώρα «προελαύνουν» με ταχύτητα …προς τα πίσω στο τουρκικό έδαφος.

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική Τραμπ, έχει «βραχυκυκλώσει» την αμερικανική διπλωματία που προσπαθεί να φέρει την χώρα ξανά σε θέση ισχύος στην Βόρεια Συρία, κάτι όμως που έρχεται πλέον σε ευθεία  αντιπαράθεση με την Ρωσία που ελέγχει αυτή όμως την χώρα του Άσαντ.

Η ανακοίνωση του ελέγχου του εναερίου χώρου στην Βόρεια Συρία, αποτελεί πιθανότατα «όπλο» διαπραγμάτευσης για τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, υποθετικά όμως , διότι ο Ερντογάν γνωρίζει ότι κουμάντο κάνει η ρωσική πολεμική αεροπορία και κανείς άλλος.

Η πρόσκληση του Τούρκου προέδρου στην Μόσχα τις επόμενες ημέρες και η αποδοχή της πρόσκλησης από τον σουλτάνο, αποτελεί απόδειξη του ποιος πραγματικά κάνει κουμάντο στην Συρία γενικά.   

https://twitter.com/eha_medya/status/1184427060682514433?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ