Αρχείο

Οργή στη Βουλγαρία για τους τουρκικούς χάρτες -Τούρκος πρέσβης: «Θα πάρουμε πίσω ότι είναι δικό μας»

Μεγάλη οργή και έντονος προβληματισμός επικρατεί στην βουλγαρική κυβέρνηση στην Σόφια από την φωτογραφία του προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του ΥΠΑΜ της Τουρκίας, Χ.Ακάρ, το οποίο περιλάμβανε προκλητικό χάρτη που είχε με κόκκινο χρώμα, εκτός της Θράκης, των νησιών του Αιγαίου και την Κύπρο και βουλγαρικό έδαφος.

Επειδή όμως οι Βούλγαροι δεν τα «μασάνε» αυτά όπως θα δούμε και παρακάτω, η υπουργός εξωτερικών Ekaterina Zaharieva διέταξε αμέσως τον αναπληρωτή υπουργό Petko Doikov να έρθει σε επαφή με τον Τούρκο Πρέσβη Hasan Ulusoy, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Όντως το βουλγαρικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή Hasan Ulusoy για εξηγήσεις και εκείνος ούτε λίγο ούτε πολύ, μίλησε για «ομάδα ανθρώπων» που ανέβασε τον χάρτη χωρίς να γνωρίζει τίποτα ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

Ο Τούρκος πρεσβευτής υποτίθεται μάλιστα ότι έλεγξε και επιβεβαίωσε ότι αυτό το προφίλ δεν είχε καμία σχέση με τον υπουργό Ακάρ και ανέφερε ότι έγινε από άγνωστη «ομάδα ανθρώπων».

Ο πρέσβης υποσχέθηκε ότι θα παράσχει πρόσθετες πληροφορίες αφού η Τουρκική πλευρά προβεί σε περαιτέρω ελέγχους αφήνοντας το καλύτερο για το τέλος με την δήλωση του ότι «δεν έχουμε μάτια στο έδαφος κανενός, αλλά θα πάρουμε πίσω ό, τι είναι δικό μας!».

Βουλγαρικό ΜΜΕ γράφει περί ζήλιας των νυν Τούρκων αξιωματούχων, από την φήμη του Οθωμανού ναυάρχου Ahmed Muhiddin Piri, πιο γνωστού ως Piri Reis, ο οποίος είχε γνώσεις γεωγραφίας και χαρτογράφησε το γνωστό χάρτη.

Οι δικαιολογίες όπως ήταν φυσικό, του Τούρκου πρέσβη, δεν έπεισαν φυσικά κανέναν στην Σόφια, διότι όλοι εκεί γνωρίζουν καλά ότι τα "σύνορα της καρδιάς" του Ερντογάν φτάνουν μέχρι το Καρνταζλί της Βουλγαρίας.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στις 15 Οκτωβρίου 2019 η βουλγαρική κυβέρνηση μετά την σύγκληση συμβουλίου εθνικής ασφαλείας εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ με την οποία ανέφερε ότι «η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία πρέπει να σταματήσει επειδή υπάρχει ο υψηλός κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής κρίσης και μόνο η διπλωματία μπορεί να λύσει τη σύγκρουση».

Η σύσκεψη του βουλγαρικού συμβουλίου ασφαλείας πραγματοποιήθηκε εν μέσω της επιδείνωσης της κρίσης στη βόρεια Συρία μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Ο Μπορίσοφ και η υπουργός εξωτερικών Ε.Ζαχαρίεβα συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ρ.Ράντεφ αμέσως μετά τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τον ενημερώσουν για το έργο που επιτελούν οι υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών της Βουλγαρίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Αστυνομία των συνόρων υπό το πρίσμα των γεγονότων στην Συρία.

«Είμαστε διατεθειμένοι να σταματήσουμε τη στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ο Μπορίσοφ, προσθέτοντας ότι "ο κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης είναι πολύ υψηλός".

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε ότι υπήρχαν «ελάχιστοι» μετανάστες στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία, ενώ υπάρχει περισσότερη μεταναστευτική πίεση από την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα «έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα».

Είπε επίσης ότι διεξήχθη και μια άσκηση που αφορούσε την Αστυνομία Συνόρων, το Υπουργείο Εσωτερικών, τις στρατιωτικές και ειδικές δυνάμεις για το θέμα αυτό.

Αυτά λοιπόν κάνουν οι Βούλγαροι σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και τους εθνικιστικούς κινδύνους που βάζει η Άγκυρα, η οποία έχει εντός των σχεδιασμών της, τόσο την Ελλάδα όσο και την Βουλγαρία, και αυτό οφείλουμε να το θυμόμαστε όλοι πολύ καλά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...