Κόσμος

Μόσχα & Άγκυρα εγκαταλείπουν το δολάριο: «Για τις συναλλαγές μας θα χρησιμοποιούμε τα εθνικά μας νομίσματα» - Ο Ερντογάν «ξεφτιλίζει» τον Τραμπ


Είναι οριστικό: Μόσχα και Άγκυρα αποφάσισαν να «παρακάμψουν» το δολάριο.Αυτή είναι η απάντηση του Ερντογάν στις χτεσινές απειλές του Ντ.Τραμπ περί της τουρκικής οικονομίας και μ αυτον τον τρόπο «ξεφτιλίζει» τον Τραμπ.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία, η οποία προβλέπει την χρήση των εθνικών τους νομισμάτων σε πληρωμές και συναλλαγές , όπως και τη διεύρυνση της διατραπεζικής τους συνεργασίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Εκ μέρους της Ρωσίας τη συμφωνία υπέγραψε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ και εκ μέρους της Τουρκίας ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο βασικός στόχος της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη στις 4 Οκτωβρίου, προβλέπει την αύξηση και την σταδιακή μετάβαση στη χρήση των εθνικών νομισμάτων (ρουβλίου και τουρκικής λίρας) στις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, την δημιουργία ανάλογων υποδομών στην οικονομική αγορά και την ενίσχυση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων μεταξύ των επιχειρήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την σύνδεση των τουρκικών τραπεζών και επιχειρήσεων με τη ρωσική εκδοχή του SWIFT (σύστημα διεθνών διατραπεζικών συναλλαγών) και την δημιουργία υποδομών ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται η ρωσική κάρτα συναλλαγών MIR την οποία η Μόσχα σχεδίασε ως εναλλακτική των MasterCard και VISA.

Στις 13 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε νέες δηλώσεις προχώρησε αναφορικά με τους Κούρδους και την Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Πιο συγκεκριμένα είπε:

«Μπορεί να είμαστε στη διαδικασία αποχώρησης από τη Συρία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν Εγκαταλείπουμε τους Κούρδους, που είναι ξεχωριστοί άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές.

Το ίδιο και η σχέση μας με την Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ και εμπορικός εταίρος μας, είναι πολύ καλή.

Η Τουρκία έχει ήδη ένα μεγάλο πληθυσμό από Κούρδους στο έδαφός της και αντιλαμβάνεται πλήρως, ότι ενώ είχαμε 50 στρατιώτες σε αυτό το σημείο της Συρίας και έχουν τώρα απομακρυνθεί, οποιαδήποτε άσκοπη χρήση βίας θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα για την οικονομία της και το εύθραυστο νόμισμά της. Βοηθάμε τους Κούρδους οικονομικά και με όπλα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ