Πολιτική

Εκλογή ΠτΔ: Πού συγκλίνουν και πού διαφωνούν τα κόμματα στη διαδικασία

Η αναγκαιότητα, αποσύνδεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη διάλυση της Βουλής, είναι ένα ζήτημα που φαίνεται ότι συγκλίνουν τα κόμματα, σχετικά με την αναδιαμόρφωση της διαδικασίας

Σχεδόν απόλυτη σύγκλιση των κομμάτων, σε ό,τι αφορά την ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καταγράφηκε στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με το πώς θα αίρεται πιθανό αδιέξοδο.

Στην ανάγκη αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής συνέκλιναν τα κόμματα στην Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταγράφηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με το πώς θα αίρεται το αδιέξοδο σε περίπτωση που δεν βρεθεί συναινετική λύση.

Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε ατελέσφορη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες σε περίπτωση που προβούν άκαρπες οι κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Κατέθεσε, δε, νέα πρόταση, η οποία προβλέπει ότι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνονται τέσσερις διαδοχικές ψηφοφορίες από τη Βουλή, με τις πρώτες δύο να απαιτούν έγκριση 200 βουλευτών, την τρίτη υπερψήφιση από 180 βουλευτές και την τέταρτη από 151. Σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι διαδικασίες αυτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από σχετική πλειοψηφία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία θεωρώ είναι η πλέον βιώσιμη και συμβατή με το συνταγματικό πλαίσιο.

Ωστόσο, ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία χαρακτήρισε «ύστατη λύση».

Προβληματισμένοι πάντως για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από 151 βουλευτές, εμφανίστηκαν και βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Μανούσος Βολουδάκης και ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σημείωσε ότι «κανένα κόμμα στη πραγματικότητα δεν θα επιθυμούσε με σχετική πλειοψηφία.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας ανέφερε από την πλευρά του ότι μόνο αν δεν επιτευχθεί μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα γίνεται ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή με πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ