Κόσμος

Ειρωνεία χωρίς όρια από τον Τσαβούσογλου σε άρθρο του στους New York Times: "Οι Κούρδοι δεν είναι εχθροί μας"!

Να ωραιοποιήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στη βορειοανατολική Συρία, μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης", προσπαθεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με άρθρο του στους New York Times.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιμένει πως "έπρεπε να δράσουμε" και υποστηρίζει πως δεν βρίσκονται στο στόχαστρο της Άγκυρας οι Κούρδοι της Συρίας, αλλά οι τρομοκράτες. "Επρεπε να δράσουμε. Πολλές φωνές εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια των κουρδικών πληθυσμών στη Συρία. Θέλω να επαναλάβω και να υπογραμμίσω ότι η μάχη της Τουρκίας δεν είναι απέναντι στους Κούρδους, αλλά απέναντι στους τρομοκράτες. Οποιαδήποτε περιγραφή της κατάστασης ως 'Τούρκοι εναντίον Κούρδων' είναι κακόβουλη και λανθασμένη. Οι Κούρδοι δεν είναι εχθροί μας", σημειώνει.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει το αίτημα της Αγκυρας περί επαναπατρισμού -στις χώρες από τις οποίες προήλθαν- των κρατούμενων τζιχαντιστών, ενώ καλεί σε συνολική στρατιωτική αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους από τους συμμάχους. "Η μάχη απέναντι στους τζιχαντιστές του ΙΚ πρέπει να συνεχιστεί με τη συμβολή και συνεργασία όλων. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν υπάρξει διστακτικές στο να επιτρέψουν την επιστροφή των πολιτών τους που συμμετείχαν στο ΙΚ. Ωστόσο, η αποφυγή του προβλήματος δεν είναι η σωστή πολιτική. Πρέπει να επωμιστούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης".

Από τα "βέλη" του Τσαβούσογλου δεν γλιτώνουν ούτε οι ΗΠΑ. "Οι γραφειοκράτες των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας δεν μπορούσαν να κόψουν τους δεσμούς τους με τις κουρδικές οργανώσεις (τις αναφέρει στο κείμενο ως PYD/YPG). Αυτό συνέβη παρότι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργού Άμυνας, έχουν παραδεχθεί ότι οι οργανώσεις αυτές, που αποτελούν τον πυρήνα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, είναι αναπόσπαστες από το PKK, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ".

Καταλήγοντας, επιμένει πως η Τουρκία έχει αναλάβει πρωτοβουλία να δημιουργήσει ειρηνικές συνθήκες για την αποκατάσταση των Σύριων προσφύγων. "Οι Σύριοι πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Έχουν υποστεί ήδη πάρα πολλά. Λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να συμβάλουμε στη δημιουργία των ειρηνικών συνθηκών που είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση των εκατομμυρίων προσφύγων. Σε αντίθεση με τις επικρατούσες παρανοήσεις, η επιχείρησή μας θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής διάστασης του προβλήματος και θα συμβάλει στη διατήρηση της ενότητας της χώρας και την πολιτική διαδικασία".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ