Κόσμος

ΕΕ: Προχωρούν τη «λευκή λίστα» για Τουρκία

Η ώρα των μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ πλησιάζει. Η «λευκή λίστα» (empty annex) της ομάδας εργασίας της ΕΕ, μπαίνει σε τροχιά έγκρισης, στη βάση των όρων εντολής που δόθηκαν από το Συμβούλιο, για στοχευμένα μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η ομάδα εργασίας Relex, που παρακολουθεί νομικά θέματα και επεξεργάζεται τη σύνταξη νομικών πράξεων, προέβη σε μια πρώτη ανάγνωση δύο κειμένων. Αφενός, προσχεδίου απόφασης που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ, της οποίας προΐσταται η Φεντερίκα Μογκερίνι), αναφορικά με τη σύσταση νέου καθεστώτος αυτόνομων περιοριστικών μέτρων της Ε.Ε. Και αφετέρου, ενός εφαρμοστικού Κανονισμού, τον οποίο υπέβαλε η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα δύο προσχέδια τυγχάνουν νομικής μελέτης και τα κράτη-μέλη αναμένεται τις προσεχείς μέρες να υποβάλουν τις θέσεις τους. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι τα δύο προσχέδια να συμφωνηθούν από τη Relex σύντομα, προκειμένου στη συνέχεια να εγκριθούν από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων Coreper και να υιοθετηθούν σε πολιτικό επίπεδο, από οποιοδήποτε Συμβούλιο, εντός Νοεμβρίου, κάτι που επιδιώκει και το υπουργείο Εξωτερικών.

Αφού λοιπόν γίνει πράξη ο καταρτισμός της «λευκής λίστας» (empty annex), πιθανότατα εντός Νοεμβρίου, η ΕΥΕΔ και τα κράτη-μέλη δύνανται να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για την περίληψη στον εν λόγω κατάλογο, νομικών και φυσικών προσώπων που συμμετέχουν ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα, οι κυρώσεις θα παρέχουν τη δυνατότητα παγώματος περιουσιακών στοιχειών, κάτι που θα ισχύσει και για φυσικά πρόσωπα με ευρωπαϊκή υπηκοότητα. Σε ό,τι αφορά πολίτες τρίτων χωρών, οι κυρώσεις θα δίνουν τη δυνατότητα απαγόρευσης εισόδου στην Ε.Ε. και παγώματος περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως διαθέτουν εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Παράλληλα, αυστηρότερα μέτρα κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ εισηγήθηκε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε και η ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο

philenews.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...