Κόσμος

ΕΕ: Προς «εμπάργκο» όπλων σε Άγκυρα λόγω Συρίας

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν σήμερα (14/10) να καταδικάσουν την επέμβαση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, αποφασίζοντας να συντονίσουν τον τερματισμό των εξαγωγών όπλων προς τη χώρα αυτή, όπως αναφέρουν τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, «η ΕΕ υπενθυμίζει την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να σταματήσουν αμέσως την χορήγηση αδειών εξαγωγής όπλων στην Τουρκία» και πως «τα κράτη μέλη δεσμεύονται για ισχυρές εθνικές θέσεις όσον αφορά την πολιτική εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία βάσει της πρότασης της κοινής θέσης 2008/944 / ΚΕΠΠΑ για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής εφαρμογής των κριτηρίων για την περιφερειακή σταθερότητα».

>>> Διαβάστε ακόμη: ΥΠΕΞ ΕΕ - Περιοριστικά μέτρα κατά Τουρκίας για παράνομες γεωτρήσεις <<<

«Η αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα για να συντονίσει και να αναθεωρήσει τις θέσεις των κρατών μελών επί του θέματος», διευκρινίζει το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι δεν θα παράσχει σταθεροποιητική ή αναπτυξιακή βοήθεια σε περιοχές όπου αγνοούνται ή παραβιάζονται τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών», σημειώνουν τα συμπεράσματα. Διευκρινίζουν ωστόσο ότι «η ΕΕ εξακολουθεί να συμμετέχει στις προσπάθειές της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων αναγκών».

Επιπλέον το Συμβούλιο υπενθυμίζει τη Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου της 9ης Οκτωβρίου 2019 εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «προτρέπει την Τουρκία να σταματήσει και πάλι τη μονομερή στρατιωτική της δράση στη Βορειοανατολική Συρία και να αποσύρει τις δυνάμεις της».

Αναλυτικά σύμφωνα με τα συμπεράσματα, «η ΕΕ καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας η οποία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, με αποτέλεσμα περισσότερους πολίτες να υποφέρουν και να αναγκάζονται να μετακινηθούν και παρεμποδίζει σοβαρά την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια».

Σημειώνεται ότι «καθιστά τις προοπτικές για την πολιτική ηγεσία του ΟΗΕ να επιτύχει την ειρήνη στη Συρία, πολύ πιο δύσκολες».

«Υπονομεύει επίσης σημαντικά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για να νικήσει τον Da`esh», υπογραμμίζοντας ότι «ο Da`esh εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια της Τουρκίας», αναφέρεται.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ότι «παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους της Συρίας».

«Αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο μέσω μιας πραγματικής πολιτικής μετάβασης σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την ανακοίνωση της Γενεύης του 2012, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τα συριακά κόμματα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Γενεύης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ», ξεκαθαρίζουν οι 28 στα συμπεράσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία «είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κριτικά σημαντικός παράγοντας στη συριακή κρίση και στην περιοχή».

«Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Συρία πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», προειδοποιεί η ΕΕ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

«Οι συνεχείς προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να σταματήσουν αυτές τις στρατιωτικές μονομερείς ενέργειες, χρειάζονται επειγόντως. Το Συμβούλιο ζητεί να πραγματοποιηθεί υπουργική συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού κατά της Da`esh, προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχιστούν οι προσπάθειές του στο παρόν πλαίσιο», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Αθανάσιος Αθανασίου - ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ