Οικονομία

Δασμοί ΗΠΑ: «Στραγγαλίζουν» τους παραγωγούς και κονσερβοποιούς ροδάκινου στη βόρεια Ελλάδα

Οι δασμοί που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ πως θα επιβληθούν σε προϊόντα της Ε.Ε., "στραγγαλίζουν" οικονομικά τους παραγωγούς και κονσερβοποιούς ροδάκινου στη Βόρεια Ελλάδα.

Ανάστατοι είναι οι κονσερβοποιοί κομπόστας ροδάκινου αλλά και οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου σε Πέλλα και Ημαθία εξαιτίας της αύξησης των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ, οδηγώντας τον κλάδο σε οικονομική ασφυξία.

Σε οικονομικό «στραγγαλισμό» οδηγούνται οι βιομηχανίες παραγωγής κομπόστας ροδάκινου, αλλά και οι παραγωγοί στην Πέλλα και την Ημαθία μετά την αύξηση των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές των συγκεκριμένων προϊόντων.

Η αύξηση είναι της τάξης του 25% στον ήδη υπάρχοντα δασμό 18%. Συνολικά, δηλαδή οι δασμοί ανέρχονται στο 43%.

Οι παραγωγοί του συμπύρηνου ροδάκινου ανησυχούν για τις εξελίξεις και τονίζουν ότι η αύξηση των δασμών θα αποτελέσει ένα ακόμα πρόβλημα στα όσα ήδη αντιμετωπίζουν.

«Μετά το εμπάργκο στη Ρωσία για το επιτραπέζιο ροδάκινο και το νεκταρίνι, οι παραγωγοί της περιοχής κατευθύνθηκαν στην καλλιέργεια του συμπύρηνου ροδάκινου η οποία είναι και πιο καλή. Η αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ θα προκαλέσει πολλά προβλήματα και στους παραγωγούς», είπε στο Sputnik ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης.

Όπως λέει ο ίδιος, οι εξαγωγές κονσέρβας κομπόστας ροδάκινου φτάνουν το 15%.

«Σίγουρα υπάρχει θέμα και δεν μπορώ να ξέρω αυτή τη στιγμή τι ζημιά προκαλεί στις κονσερβοποιϊες και τι αντίκτυπο θα έχει σε εμάς» είπε ο κ. Βοργιάδης.

«Εμείς από τις 5 Ιουλίου παραδίδουμε τα ροδάκινα στις βιομηχανίες και σήμερα είμαστε στη φάση της αναμονής των πληρωμών με τον παραγωγό να παίρνει στο χέρι 22 με 23 λεπτά το κιλό και μέχρι στιγμής δεν έχουμε πληρωθεί για την παραγωγή που έχουμε παραδώσει» καταλήγει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας.

Μεγάλο «χτύπημα» με ζημίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ

Μιλώντας στο Sputnik ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), κ. Κώστας Αποστόλου είπε ότι η αύξηση στους δασμούς καθιστά τα προϊόντα τους απαγορευτικά για εισαγωγή στις ΗΠΑ, προκαλώντας ένα ακόμη «χτύπημα» στον κλάδο τους, καθώς πριν από πέντε χρόνια έχασαν την αγορά της Ρωσίας λόγω του εμπάργκο.

«Πριν από πέντε χρόνια επιβλήθηκε το εμπάργκο και δεν μπορούμε να στείλουμε τα προϊόντα στη Ρωσία. Σήμερα, η αύξηση των δασμών για εξαγωγή των προϊόντων μας στις ΗΠΑ στο 43% προκαλεί ένα ακόμα χτύπημα την ώρα που η παραγωγή μας είναι σε εξέλιξη από τον Ιούλιο που παραλαμβάνουμε τα ροδάκινα. Το 15% των προϊόντων μας φεύγει για ΗΠΑ», τόνισε στο sputnik ο κ. Αποστόλου.

Η ΕΚΕ μετρά 17 μέλη, με τις περισσότερες βιομηχανικές μονάδες παραγωγής κονσέρβας κομπόστας ροδάκινου να βρίσκονται στην Πέλλα και την Ημαθία και λίγες στη Λάρισα.

Στην Πέλλα και την Ημαθία, όπως αναφέρει ο κ. Αποστόλου, σήμερα καλλιεργούνται περίπου 190.000 στρέμματα συμπύρηνου (σ.σ. προορίζεται για βιομηχανική χρήση όπως κομπόστα και χυμός) ροδάκινου. Η φετινή παραγωγή σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου ήταν εξαιρετική και η συγκομιδή έφτασε τους 400.000 τόνους, ενώ πέρυσι ήταν περίπου 320.000 τόνοι.

«Η παραγωγή ήταν πολύ καλή και οι καλλιέργειες απέδωσαν περίπου 400.000 τόνους. Με δασμούς στο 43% για τις ΗΠΑ η ζημιά είναι τεράστια. Σκεφτείτε ότι πέρσι οι εξαγωγές έφτασαν τα 50 εκατομμύρια δολάρια», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

Τώρα, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας θα ζητήσει την βοήθεια της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου να παρέμβουν στην αμερικανική κυβέρνηση για να μειωθούν οι δασμοί.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να παρέμβει στην αμερικάνικη κυβέρνηση και να μειωθούν οι δασμοί, γιατί η ζημιά είναι μεγάλη και για τις βιομηχανίες και για τους παραγωγούς», κατέληξε ο κ. Αποστόλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...