Υγεία

Γρίπη: Ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να νοσηλευτούν

Ο κίνδυνος νοσηλείας είναι αυξημένος για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που κολλούν γρίπη συγκριτικά με όσους δεν είναι διαβητικοί υποστηρίζει νέα μελέτη

Υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας εξαιτίας της γρίπης έχουν οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 συγκριτικά με όσους δεν πάσχουν από τη νόσο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας σε δημοσίευση που έκαναν στο Journal of Internal Medicine.

O Δρ. Paz L. D. Ruiz και οι συνεργάτες τους χρησιμοποίησαν δεδομένα ατόμων άνω των 30 ετών για να εξετάσουν τις επιπλοκές που σχετίζονται με τη γρίπη ανάμεσα στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 από το 2009 έως το 2013.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η νοσηλεία για γρίπη ήταν πιο κοινή στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο ο κίνδυνος θανάτου που σχετιζόταν με την γρίπη ήταν χαμηλότερος στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν έπασχαν από τη νόσο.

Ανάμεσα στους πάσχοντες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, οι πιθανότητες νοσηλείας για γρίπη ήταν χαμηλότερες συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί. Παρόμοιος συσχετισμός παρατηρήθηκε και στους ανθρώπους που δεν έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ο κίνδυνος θανάτου ήταν χαμηλότερος στους ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί τόσο στους πάσχοντες όσο και στους μη πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

«Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη μεγάλη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2», καταλήγουν οι ερευνητές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ