Κόσμος

Γαλλία: Δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές του 2022 η Μαριόν Μαρεσάλ

Η πρώην βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ, ανιψιά της επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν, ανακοίνωσε προχθές ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2022. «Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν θα είμαι υποψήφια», έγραψε η 29χρονη στο Twitter. Η Μαριόν Μαρεσάλ, που αφαίρεσε το «Λεπέν» από το επώνυμό της, υποστηρίζει τη συμμαχία των κομμάτων όλων των αποχρώσεων της Δεξιάς και πρόσφατα είχε μυστική συνάντηση με στελέχη του κόμματος Λε Ρεπιμπλικέν. Η Μαρίν Λεπέν, αντιθέτως, έχει κάνει σημαία της πολιτικής της τη «συσπείρωση πατριωτών από τη Δεξιά και την Αριστερά».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χθες, ο εισαγγελέας του ειδικού δικαστηρίου της Γαλλίας, Φρανσουά Μολέν, ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο 90χρονος Εντουάρ Μπαλαντίρ, και ο 77χρονος πρώην υπουργός Αμυνας, Φρανσουά Λιοτάρ, θα παραπεμφθούν σε δίκη για την υπόθεση διαφθοράς «Καράτσι».

Το ειδικό δικαστήριο, αρμόδιο για την απονομή δικαιοσύνης σε πρώην ανώτατους δημόσιους λειτουργούς (Cour de Justice de la Republique), ερευνά κατά πόσον οι μίζες από την πώληση γαλλικών υποβρυχίων τύπου Agusta στο Πακιστάν, το 1994, χρηματοδότησαν την εκστρατεία του Εντουάρ Μπαλαντίρ για τις προεδρικές εκλογές του 1995. Ο Μπαλαντίρ, που εκείνη την περίοδο διατελούσε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, επιχείρησε να τον διαδεχθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων το 1995, αλλά ηττήθηκε από τον συντηρητικό Ζακ Σιράκ.

Η υπόθεση των υποβρυχίων ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα στη Γαλλία μετά τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο Καράτσι του Πακιστάν το 2002, με θύματα 11 Γάλλους εργαζομένους της εταιρείας που κατασκεύαζε τα υποβρύχια. Οι πακιστανικές αρχές είχαν αρχικά θεωρήσει την υπόθεση κρούσμα της ισλαμικής τρομοκρατίας, εν συνεχεία όμως την εξέτασαν ως σχετιζόμενη με την αθέτηση υπόσχεσης για μυστικές πληρωμές σε άτομα στο Πακιστάν, που είχαν μεσολαβήσει στο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...