Κόσμος

Β. Κορέα: Πληροφορίες για τερματισμό των συνομιλιών για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως τερμάτισε τις συνομιλίες για τα πυρηνικά με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο τον επικεφαλής διαπραγματευτή Κιμ Μιόνγκ Γκιλ.

Η αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας υπό τον υπουργό Εξωτερικών Κιμ Μιόνγκ Γκιλ και η αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Στέφεν Μπίγκαν, είχαν ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες στη Στοκχόλμη για πρώτη φορά από τη σύνοδο του Φεβρουαρίου στο Ανόι.

 

«Λυπούμαστε καθώς οι ΗΠΑ δεν τα έβαλαν όλα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Τώρα οι ΗΠΑ έχουν την ευθύνη της συνέχισης των διαπραγματεύσεων» δήλωσε σύμφωνα με το Dagens Nyheter.

Μία ημέρα πριν, το περιοδικό Time επικαλούμενο πηγές στον Λευκό Οίκο, μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν έτοιμος να προσφέρει στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας αναστολή των κυρώσεων του ΟΗΕ στις εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και άνθρακα αν η Πιονγιανγκ συμφωνούσε να διαλύσει το κλειδί των πυρηνικών εγκαταστάσεων και σταματούσε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.

Στα τέλη Ιουνίου, Τραμπ και Κιμ συναντήθηκαν στην κορεατική αποστρατικοποιημένη ζώνη. Τότε, συμφώνησαν να επανεκκινήσουν το διάλογο για την αποπυρηνικοποίηση και με πρωτοβουλία για επαφές σε επίπεδο εργασίας.

Οι συνομιλίες για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου είχαν παγώσει τον Φεβρουάριο μετά από την αποτυχία της συνόδου μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Η κατάσταση στη χερσόνησο βελτιώθηκε σημαντικά τον τελευταίο χρόνο μετά τις συνομιλίες των ηγετών της Βόρειας και Νότιας Κορέας με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ