Εκκλησία

Βαρθολομαίος προς Ιερώνυμο: Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων-Σε αναβρασμό το Άγιο Όρος για την υποδοχή του Πατριάρχη-Συνθήματα στους δρόμους, “συνήγορος” η νέα Μονή Εσφιγμένου (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Από την Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε πριν από λίγο προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την ευαρέσκειά του για την εισήγησή του στο ουκρανικό λέγοντας μάλιστα πως “σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων συνταυτιζόμενος αδελφικώς και εναρμονιζόμενος με τα κανονικάς ενεργείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αναγράψατε εις τα Δίπτυχα υμών το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κυρίου Επιφανίου. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός δικαίου αιτήματος εκκρεμούντος προ ετών και κρατήσαντας εκκατομμύρια ανθρώπων εντός ενός σχίσματος το οποίο εθεραπεύθην”

Είπε ακόμη πως αναμένει την επίσκεψη του “Μακαριωτάτου αδελφού Επιφανίου στο κλεινόν άστυ ώστε να δουν οι αδελφοί Ουκρανοί πως οι Έλληνες ανοίγουν τας αγκάλας τους ”

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος το πρωί του Σαββάτου συλλειτούργησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Παναγία την Αχειροποίητο στη Θεσσαλονίκη

https://www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/446817485942842/

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην αναχώρησή του για το Άγιο Όρος, το οποίο πάντως τον αναμένει διχασμένο!

Το ότι το Άγιο Όρος έχει διχαστεί πολύ πριν διχαστεί η Ελλαδική Εκκλησία με αφορμή τα τερτίπια Φαναρίου και Μόσχας το έχουμε γράψει επανειλημμένως και έχουμε αναλύσει τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης. 

Σήμερα όμως μια εβδομάδα μετά την απόφαση της ελληνικής Ιεραρχίας για το ουκρανικό και επ αφορμή της επίσκεψης Βαρθολομαίου στο “περιβόλι της Παναγιάς” το κλίμα είναι βαρύ!

Η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη που έχει εκδηλωθεί με ποικίλους τρόπους αποτυπώνεται πλέον με συνθήματα στους τοίχους στην αθωνική πολιτεία!

Τα συγκεκριμένα συνθήματα κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι γραμμένα στον δρόμο προς την αγιορείτικη Μονή Ιβήρων.

Σήμερα το απόγευμα ο κ. Βαρθολομαίος θα μεταβεί στο Άγιον Όρος για τριήμερη επίσημη επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, θα τελέσει θεία λειτουργία στη Μονή Ξενοφώντος και θα επισκεφθεί τις Καρυές και τις Μονές Βατοπαιδίου και Παντοκράτορος.

Την υπεράσπισή του ανέλαβε η νέα αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου που σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

"Μήνυμα ενότητας από το Άγιο Όρος

Οι Αγιορείτες με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον κανονικό επίσκοπο του Αγίου Όρους και πνευματικό μας πάτερα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Όλοι περιμένουν για διάφορα θέματα, ιδίως πνευματικά, να εκφραστεί το Άγιο Όρος. Όπως είναι γνωστό, μόνο μέσα από τη Σύναξη των Αντιπροσώπων των 20 Ιερών Μονών εκφράζεται το Άγιο Όρος. Συνεπώς, κάθε άλλη, μεμονωμένη άποψη, που διαχέεται, αφορά προσωπική γνώμη και όχι το σύνολο του Αγίου Όρους, όπως προσπαθούν κάποιοι να το παρουσιάσουν.

Δυστυχώς, κάποιοι προσπαθούν να μεταδώσουν ένα τεχνητό κλίμα έντασης και απαξίωσης προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Αυτά τα άτομα δεν εκφράζουν επ' ουδενί το σύνολο του Αγίου Όρους, όπως τεχνηέντως θέλουν να παρουσιάσουν. Σκοπός τους είναι η παραπλάνηση και η δημιουργία κλίματος διχασμού. Εξαντλούνται σε ένα δικό τους μονόλογο. Δεν έχουν μάθει να λειτουργούν μέσα από θεσμικές συνάξεις και να σέβονται τα όργανα των κοινών αποφάσεων. Εν τέλει, με τη συμπεριφορά τους οδηγούν σταδιακώς τον εαυτό τους στην απομόνωση, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός Εκκλησίας.

Το Άγιο Όρος έχει καταφέρει ανά τους αιώνες να διατηρηθεί, διότι πάντοτε οι Αγιορείτες πατέρες κρατούν από τη μια το Ευαγγέλιο και από την άλλη τις σχετικές με τη λειτουργία του Αγίου Όρους διατάξεις (από τις παλαιές έως τον ισχύοντα Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους), δηλαδή την σταθερότητα τους στην πίστη και τους θεσμούς. Η σχέση του Αγίου Όρους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι, επίσης, κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα της Ελλάδας.

Ευχόμαστε η Παναγιά να δίδει ειρήνη στις καρδιές των ανθρώπων που προσπαθούν να μεταδώσουν την αδικαιολόγητη ή ακόμα και επιτηδευμένη ταραχή τους στους άλλους".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ