Πολιτική

Α.Τσίπρας: Πολιτική κατευνασμού από Μητσοτάκη απέναντι στον Ερντογάν – Δισταγμός για τη διεκδίκηση -Βίντεοκυρώσεων


Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, είχε έντονο το στοιχείο της επίθεσης στην Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων και για την αντιμετώπιση της για το μεταναστευτικό αλλά και τη στάση που κρατά η χώρα απέναντι στον Ερντογάν.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν επιδιώξει την ενεργοποίηση των κυρώσεων που έχει αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής σε βάρος της Τουρκίας. Επιπρόσθετα εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το προσφυγικό, λέγοντας ότι το «πρόβλημα δεν λύνεται με κορώνες».

Κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης στρέφοντας το βλέμμα στην προανακριτική για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης θέλει να «κουκουλώσει το πραγματικό σκάνδαλο της Novartis με μια σκευωρία».

Για τον εκλογικό νόμο υποστήριξε πως προσέρχεται με θετική διάθεση στην αυριανή συνάντηση, αλλά έθεσε όρους για να συμφωνήσει με τον κ. Μητσοτάκη σε μια ρύθμιση αναφορικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Διστάζει να πιέσει για κυρώσεις κατά της Τουρκίας η κυβέρνηση»

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία: «Σε ότι αφορά την καθημερινότητα όλων μας, δεν έγινε πιο γαλανή η ατμόσφαιρα. Προβλήματα πολλά υπάρχουν, και είμαι ανήσυχος σε ότι αφορά στις εξελίξεις στην περιοχή μας. Πρόκειται για μια τεταμένη κατάσταση, με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία».

«Έχουν περάσει τρεις μήνες και όσο είδατε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, άλλο τόσο είδαμε και εμείς. Η Ευρώπη πήρε μια απόφαση, αλλά η κυβέρνησης έπρεπε να επισπεύσει και να ζητήσει την εφαρμογή των κυρώσεων. Συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης με τον Ερντογάν, ήρθε ο Πομπέο και δεν είδα τίποτα. Ακούσατε τη λέξη κυρώσεις να προφέρεται από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Δένδια; Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχοντας να διαχειριστεί το προφυγικό, διστάζει να διεκδικήσει μέσα από διπλωματικές οδούς, κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία που εν πάσει περιπτώσει θα έβαζαν εμπόδια στην αχαλίνωτη στάση του κ. Ερντογάν. Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική κατευνασμού απέναντι στον Ερντογάν».

 

Ο πρώην πρωθυπουργός, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τους χειρισμούς της στο προσφυγικό: «Όταν παραδώσαμε στις 7 Ιουλίου τη διακυβέρνηση στη Μόρια είχαμε 5.600 πρόσφυγες. Την πρώτη Οκτωβρίου κατεγράφησαν πάνω από 12.000. Κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που προσκαλούσε τους μετανάστες και δεν έπαιρνε μέτρα για την μείωση των ροών. Η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη στις αιτήσεις ασύλου και η τέταρτη χώρα στο ρυθμό απόδοσης ασύλου. Ήταν ένα πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο πρόβλημα το προσφυγικό, που ξεπερνά τις δυνατότητες της Ελλάδας. (…) Μέσα από τρεις μήνες απραξίας και άγνοιας του προβλήματος – καταργήσανε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ξηλώσανε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., μια στρατηγό την κ. Τσιριγώτη που ήξερε άριστα το προσφυγικό – και ξαφνικά θυμήθηκαν τα γκούλαγκς. Η κατάσταση σήμερα είναι μπάχαλο και για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση χρειάζεται πολιτική ουσίας και όχι επικοινωνίας. Δεν λύνεται το πρόβλημα με κορώνες και κυρίως όταν είχες εκθρέψει μια στάση της κοινής γνώμης εχθρική απέναντι στον πρόσφυγα. Και τώρα που θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στις τοπικές κοινωνίες, τότε οι τοπικές κοινωνίες θα αντιδράσουν. Λένε ότι είχαν λίγες επιστροφές στην Τουρκία. Πράγματι, είχαν γίνει λίγες επιστροφές.  Αλλά είχαν γίνει πάνω από 17.500 εθελοντικές επιστροφές. Είχαν γίνει 22.000 relocations στην Ευρώπη και επανενώσεις οικογενειών».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ άλλοτε. Πρώτη φορά συστήνεται προανακριτική – με προοπτική ειδικού δικαστηρίου- με την κατηγορία ότι κάποιος υπουργός προσπάθησε να αναδείξει σκάνδαλα προηγούμενων υπουργών. Εδώ ανοίγει μία φάμπρικα, ότι όποιος αναδεικνύει ζητήματα, θα κατηγορείται για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Και ανοίγει μια φάμπρικα ενόσω η υπόθεση Novartis βρίσκεται σε εξέλιξη, συνεχίζεται η δικαστική έρευνα. Εδώ έχουμε μια ποινική δίωξη, σε βάρος του κ. Λοβέρδου και υπό διερεύνηση τους φακέλους δύο υπουργών. Εδώ έχουμε μια υπόθεση ρεβανσισμού τόσο κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, όσο και σε βάρος των εισαγγελέων που διερευνούν την υπόθεση».  

Σε αυτό το πλαίσιο, υπερασπίστηκε των χειρισμών της κυβέρνησής του στην υπόθεση Novartis και κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά του κ. Μητσοτάκη: «Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία που θα οδηγούσε σε ειδικό δικαστήριο. Εμείς όπως παραλάβαμε τον φάκελο, τον διαβάσαμε, είδαμε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για αδικήματα, είπαμε ότι δεν εξετάζουμε τίποτα και γυρίσαμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Αυτό κάναμε. Στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, έρχεται ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος και κατέθεσαν μηνύσεις στους πολιτικούς του αντιπάλους όπου αναφέρονται τα ονόματα τα δικά μου και του κ. Παπαγγελόπουλου. Με ποιανού την απόφαση βγήκε το όνομά μου από το κάδρο; Μπορεί να μην υπήρχε το όνομά μου στις καταθέσεις των εισαγγελέων, αλλά ο κ. Σαμαράς είπε το όνομα μου. Αυτό το καραγκιοζιλίκι, να συνεδριάζει η Βουλή επί επτά ώρες χωρίς την κυβέρνηση, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Και θέλουν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή και ταυτόχρονα δειλιάζουν να βάλουν στο κάδρο αυτούς στους οποίους αναφέρονται».

«Ενοχοποιήθηκε ένας πρώην υπουργός από τις μηνύσεις δύο πολιτικών του αντιπάλων και δύο εισαγγελέων οι οποίοι δικάστηκαν. (…) Γνωρίζω ότι αυτή τη στιγμή ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος ελέγχεται και ότι πάμε να κουκουλώσουμε ένα σκάνδαλο σε βάρος μιας σκευωρίας. Και πάνε να κουκουλώσουν το σκάνδαλο ενώ αυτό βρίσκεται υπό διερεύνηση. Δεν είμαι στο κάδρο γιατί ο κ. Μητσοτάκης από τη μία δεν θέλει να στεναχωρήσει τον κ. Σαμαρά – δεν έπεισε ούτε τους βουλευτές του- και από την άλλη θέλει να αποφύγει τον διεθνή διασυρμό», συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Προσέρχομαι με θετική διάθεση στη συνάντηση με Μητσοτάκη, αλλά…»

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο αυριανό ραντεβού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο, επεσήμανε: «Είναι μεγάλο θέμα που οφείλουμε να κρατήσουμε έξω από τη διαδικασία της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και της επικοινωνιακής πλειοδοσίας. Εάν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη η μικροπολιτική πλειοδοσία παίζοντας παιχνίδια με την ίδια την ουσία του πολιτικού συστήματος, τότε θα με βρει απέναντι. Εγώ προσέρχομαι με θετική διάθεση και έναν τόμο: Εμείς περάσαμε έναν νόμο για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να καταλήξει σε μια πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Και υπήρξε διακομματική επιτροπή που κατέληξε σε μια πρόταση, την οποία και κωδικοποιήσαμε αλλά δεν προλάβαμε να την περάσουμε από τη Βουλή λόγω των πρόωρων εκλογών. Εάν η πρόταση της ΝΔ είναι να αφήσουμε ανοιχτούς τους εκλογικούς καταλόγους σε δυνητικά 10 εκατ. εκλογείς να καθορίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών έναντι αυτών που ζουν και φορολογούνται στην Ελλάδα, σε αυτό δεν θα συμφωνήσουμε».

«Ό,τι θετικό θα φέρνει ο κ. Μητσοτάκης, θα το ψηφίζουμε»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε αναφερόμενος στην οικονομία πως: «Χάρη στη λύση που δόθηκε και χάρη στην προσπάθεια που κάναμε – βγήκαμε από το μνημόνιο- η οικονομία πάει καλά. Υπάρχει και υπήρχε δημοσιονομικός χώρος –τότε η ΝΔ μας έλεγε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Άρα, ό,τι θετικό εμείς θα το ψηφίζουμε. Αλλά εμείς πέρυσι το Μάιο ανακοινώσαμε μια σειρά από θετικά δημοσιονομικά μέτρα αλλά και τον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση των πλεονασμάτων, όμως ο κ. Μητσοτάκης το αρνήθηκε. Η άρνηση αυτή σημαίνει 2 δις. λιγότερα μέτρα ελάφρυνσης στη μεσαία τάξη, χρήματα που τα δίνει ο κ. Μητσοτάκης στους έχοντες.  Λίγο πριν τις εκλογές, έλεγα ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν υιοθετήσει την πρότασή μας για τα πλεονάσματα, τότε δεν θα ήταν σε θέση να υλοποιήσει όλη την προεκλογική του ατζέντα και αυτό έκανε. Είπε ο ίδιος ότι θα ξεδιπλώσει την ατζέντα του σε βάθος τετραετίας. Εμείς μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μητσοτάκης απλά επέκτεινε τις μειώσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες».

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftsiprasalexis%2Fvideos%2F434182713894699%2F&show_text=0&width=560

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ