Κόσμος

Αυτό είναι το νέο ρομποτικό όχημα μάχης – «καμικάζι» του στρατού του Ιράν


Το Ιράν βρίσκεται σε μια τροχιά παραγωγής και ανάπτυξης νέων οπλικών συστημάτων, από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη μέχρι και οχήματα «καμικάζι» που θα έχουν στόχο να καταστρέψουν τα άρματα μάχης του εχθρού, όπως το Heidar-1.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, πλάνα από το μη επανδρωμένο επιθετικό όχημα του Ιράν με όνομα «Heidar-1» δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο και ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, όπως και όσα στοιχεία είναι γνωστά αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του.

Όπως αναφέρει το C4ISRNET, λογαριασμός στο Twitter, ο οποίος φαίνεται να χρησιμοποιείται από τον Στρατό του Ιράν, δημοσίευσε εικόνες από ένα μη επανδρωμένο όχημα εδάφους (UGV) με έξι τροχούς, εξοπλισμένο με κεραίες και κάμερες.

Το όχημα αυτό έχει ως στόχο να βρεθεί κάτω από το άρμα μάχης, ώστε σε δεύτερο στάδιο να εκραγεί, χάρη στο φορτίο που διαθέτει, με αποτέλεσμα να εξουδετερώσει το εχθρικό τανκ, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν «καμικάζι».
https://twitter.com/Iran_Military/status/1179955569542811649?ref_src=twsrc%5Etfw

Οι δύο εκδόσεις του UGV
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πληροφορίες, το UGV έχει δύο εκδόσεις. Στην πρώτη, το Heidar-1 φαίνεται να έχει ενσωματωμένο ένα ιρανικό πυροβόλο τύπου KLS AK-47 τοποθετημένο ανάποδα, για να υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για τον γεμιστήρα πυρομαχικών.

Επίσης, ενδέχεται οι κάμερες να παρέχουν στον χειριστή το κατάλληλο οπτικό πεδίο για να χτυπά με έναν σχετικό βαθμό ακρίβειας, καθιστώντας το ιδανικό για επιθέσεις κατά εχθρικού πεζικού.

Η δεύτερη έκδοση φαίνεται να προορίζεται για επιθέσεις εναντίον τεθωρακισμένων μονάδων και για επιθέσεις «καμικάζι» , όπως ακριβώς σημειώθηκε παραπάνω. Το Heidar-1 κατευθύνεται προς το «ευάλωτο σημείο» του εχθρικού άρματος μάχης, στην «κοιλιά» του, και στη συνέχεια εκρήγνυται.

Το φορτίο που διαθέτει το UGV πιθανότατα περιλαμβάνει τους λεγόμενους EFP (explosively formed penetrators), δηλαδή εκρηκτική ύλη που εκτοξεύεται με υψηλές ταχύτητες και είναι ικανή να διαπεράσει την θωράκιση του εχθρού.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν οι αναλυτές και οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είναι ότι το Heidar-1 δεν είναι κάτι το πρωτοποριακό, διότι ήδη οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εξουδετερώνουν τα πάντα, από κινητά τηλέφωνα έως και παρόμοιου είδους οπλικά συστήματα.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο, ότι χώρες, εχθρικές προς το Ιράν, δεν θα μπορούσαν να συναντήσουν στο πεδίο της μάχης το νέο αυτό μη επανδρωμένο όχημα εδάφους «καμικάζι», όπως το Ισραήλ ή και η Σαουδική Αραβία, που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην αντιμετώπιση του Heidar-1.

Πηγή: Popular Mechanics

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ