Αρχείο

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία: "Δεν δεχόμαστε τις απειλές του Ερντογάν" - Άγκυρα σε ΝΑΤΟ: "Απαιτούμε αλληλεγγύη στη Συρία"

"Καρφιά" κατά της Τουρκίας, και προσωπικά κατά του Τούρκου προέδρου, εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τουσκ, διαμηνύοντας πως η ΕΕ δεν πρόκειται να υποκύψει στις τουρκικές απειλές περί νέων προσφυγικών ροών, ενώ παράλληλα η Άγκυρα, συνεχίζοντας να "παίζει" στο θέατρο του παραλόγου, δηλώνει πως αναμένει νατοϊκή στήριξη κατά την επιχείρηση στη Συρία.

«Εκτός τόπου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter, τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα στείλει εκατομμύρια προσφύγων στην Ευρώπη.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου», έγραψε ο κ. Τουσκ στο Twitter.

https://twitter.com/eucopresident/status/1182581611738652679?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1182581611738652679&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.eleftherostypos.gr%2Fdiethni%2F472285-tousk-ektos-topou-oi-apeiles-erntogan-gia-tous-prosfyges-kai-tin-eisodo-tous-stin-eyropi%2F

Νέες απειλές κατά της Ε.Ε. εξαπέλυσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τις επικρίσεις για την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, καλώντας την Ευρώπη να συνέλθει ειδάλλως η χώρα του θα ανοίξει τις πύλες σε 3,6 εκατ. πρόσφυγες.

«Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα στείλουμε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες στον δρόμο σας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ερντογάν σε ομιλία προς τους βουλευτές του κόμματός του AK, σύμφωνα με το Reuters.

Υπερασπιζόμενος την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία μετά από το κύμα διεθνούς κριτικής, υπογράμμισε ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα στηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, αντιμετωπίζοντας τον έλεγχο των Κούρδων, στα βορειοανατολικά της χώρας.

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε και εναντίον άλλων γειτονικών κρατών περιοχών για τη στάση τους.

Η επιχείρηση της Τουρκίας στην Βορειοανατολική Συρία έχει ως στόχονα συνεισφέρει στην εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας δήλωσε και πρόσθεσε πως η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να κοιταχθεί στον καθρέφτη όταν ασκεί κριτική στην τουρκική εισβολή.

“Ποιος έφερε την Υεμένη στην κατάσταση που βρίσκεται τώρα;” διερωτήθηκε. Η Αίγυπτος δεν μπορεί να ασκεί κριτική, “είναι δολοφόνος της δημοκρατίας στη χώρα της” ανέφερε σε άλλο σημείο, ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής στην επιχείρηση έχουν σκοτωθεί 109 κούρδοι μαχητές.

Τουρκία σε ΝΑΤΟ: Περιμένουμε αλληλεγγύη στη Συρία

Η Τουρκία αναμένει από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους για την εν εξελίξει επιχείρηση στη Συρία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, κάλεσε την Τουρκία να δείξει «αυτοσυγκράτηση» κατά την στρατιωτική επέμβαση.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ξεκίνησε την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» για την εκκαθάριση περιοχής στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, από Κούρδους που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Η περιοχή ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατίες Δυνάμεις (SDF), συμμαχία μαχητών υπό τους Κούρδους του YPG. Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως προέκταση του PKK που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ