Ελληνική Γλώσσα

Αρχαιολόγοι αποκρυπτογράφησαν αρχαιοελληνική πλάκα γεμάτη κατάρες


Μια μυστηριώδης επιγραφή χαραγμένη σε μία ελληνική πλάκα ηλικίας 1.500 ετών αποκρυπτογραφήθηκε και αποκάλυψε μια κατάρα που ωθούσε τους δαίμονες να ενεργήσουν εναντίον ενός χορευτή με το όνομα «Manna».

Η πλάκα, που βρέθηκε από Ιταλούς αρχαιολόγους πριν από αρκετές δεκαετίες στο Ισραήλ, μόλις πρόσφατα αποκρυπτογραφήθηκε χάρη στην σύγχρονη τεχνολογία, η οποία έδωσε στους ερευνητές ένα πλεονέκτημα στην ανάγνωση της. Το σημείωμα καλεί διάφορους θεούς και δαίμονες να βλάψουν τον Manna, προτρέποντάς τους να: «Δέσουν τα μάτια, τα χέρια, τα πόδια».

Ο Attilio Mastrocinque, καθηγητής ρωμαϊκής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βερόνας, ήταν ο πρώτος που αποκωδικοποίησε την επιγραφή και λέει ότι το θύμα της κατάρας ήταν πιθανώς ένας διάσημος καλλιτέχνης.

Μια μέθοδος που ονομάζεται «Reflectance Transformation Imaging», δημιούργησε μια βελτιωμένη εικόνα της επιφάνειας της πλάκας, επιτρέποντας στους ειδικούς να διαβάσουν και να ερευνήσουν το δισκίο.

Όταν η κατάρα των 110 γραμμών εγγράφηκε στην πλάκα, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήλεγχε την περιοχή και είναι πιθανό ο συγγραφέας και ο χορευτής που κατονομάζονται σε αυτήν πιθανόν να προέρχονταν από αντιμαχόμενες φατρίες.

«Αυτή η πλάκα, μαζί με πολλές άλλες που εκδόθηκαν στην ύστερη αυτοκρατορική περίοδο και στους πρώτους Μεσαιωνικούς χρόνους επιβεβαιώνει ότι ο χριστιανισμός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δεν σταμάτησε τις μαχητικές μαγικές τέχνες», σύμφωνα με τον Mastrocinque, όπως αναφέρει το LiveScience. «Αντιθέτως, αυτές οι τέχνες ενισχύθηκαν, διαδόθηκαν και έγιναν ολοένα και πιο εξελιγμένες», σχολίασε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ