Πολιτική

Αποκαλύψεις Σταϊκούρα για τον λογαριασμό Τσίπρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα

Αποκαλύψεις για με τον λογαριασμό που είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με τη μείωση των πλεονασμάτων που προετοίμαζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έλεγε ψέματα για το συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας χαρακτηριστικά «είχατε μιλήσει για δήθεν μείωση πλεονασμάτων. Τον Μάιο του 2019 ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού. Που είναι; Σας λέω ευθέως ότι λογαριασμός δεν υπάρχει. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν άγνοια. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή, άνοιξε δήθεν λογαριασμός και λογαριασμός δεν υφίσταται. Και κάτι ακόμα. Είμαι στο Eurogroup και στο Ecofin. Ουδείς εκ των εταίρων συμφώνησε σε κάτι τέτοιο και ουδέποτε έγινε συζήτηση επ’ αυτού».

Άρχισε η συζήτηση για τη μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην επιτροπή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 αναφέρθηκε στο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, λέγοντας πως η συζήτηση έχει αρχίσει και συνεχίζεται. «Οι συνθήκες ωριμάζουν, ο στόχος μείωσης των πλεονασμάτων δεν αλλάζει. Βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας, το ζήτημα είναι πως προσεγγίζεται και εμείς το κάνουμε χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στις 12 προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που υλοποιήθηκαν μέσα σε 100 ημέρες. Παράλληλα ξεδίπλωσε και τις δράσεις που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα. «Οι κίνδυνοι δεν πέρασαν. Δεν πανηγυρίζουμε ούτε θριαμβολογούμε. Επιβάλλεται να κρατήσουμε γερά το τιμόνι του εθνικού σκάφους για να περάσουμε τη τελευταία δύσκολη στροφή. Θα το πράξουμε υπεύθυνα. Χρειάζεται πατριωτική συνείδηση μακριά από μικροκομματικές εξυπηρετήσεις. Στη νέα πραγματικότητα έχει ιδιαίτερη σημασία ο επανακαθορισμός του ρόλου και της ευθύνης μας».

Τα μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ευνοούνται τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα αναφέροντας τα εξής:

7,2 εκατομμύρια πολίτες με ακίνητη περιουσία 1 ευρώ εως 500.000 ευρώ είναι αυτοί που πήραν το 86% της συνολικής ελάφρυνσης. Οσοι δε, έχουν ακίνητη περιουσία εως 200.000 ευρώ ωφελήθηκαν το 67% της συνολικής ρύθμισης

474.000 συμπατριώτες με αξία ακινήτων μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ (πολλοί ανήκουν στην μεσαία τάξη) σήμερα ωφελήθηκαν για πρώτη φορά.
Μελέτη εκτιμά ότι η μείωση ΕΝΦΙΑ με τον τρόπο που έγινε συνέβαλε στην άμβλυνση των ανισοτήτων.

Μείωση φόρου για τα χαμηλότερα εισοδήματα, για νομικά πρόσωπα που αφορά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίθεση στην απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την τοποθέτηση του εξαπέλυσε πυρά προς το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «είχα μιλήσει πέρυσι για αντιαναπτυξιακό μνημονιακό προϋπολογισμό και πως τα υπερπλεονάσματα προέκυπταν από την υπερφορολόγηση και αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη. Είπαμε κάτι λάθος; Είχατε 1,1% ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2019. Η οικονομία σέρνονταν. Αποτύχατε όλα τα χρόνια σε όλα όσα λέγατε για την ανάπτυξη. Η ανταγωνιστικότητα υποχωρούσε και οι μισθοί μειώνονταν».

Όσον αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ο υπουργός σημείωσε πως δεν υπερβαίνει τους ρεαλιστικούς στόχους. Και εστίασε στην πορεία των ομολόγων και στο θετικό κλίμα που δημιουργείται στην αγορά. “Η Ελλάδα βήμα-βήμα επιστρέφει στην κανονικότητα και αυτό το αναγνωρίζουν τόσο εντός όσο και εκτός. Δεν σημαίνει ότι αίρονται οι αβεβαιότητες στο εξωτερικού” σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ειδική αναφορά έκανε στην πορεία των επενδύσεων, λέγοντας πως «εμφανίζουν αρκετά σημαντικό θετικό πρόσημο». Και εξαπέλυσε νέα βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «επί 4 χρόνια είχατε πέσει έξω για την ανάπτυξη. Έχετε 0 στα 4. Μην βάζετε το στοιχείο της ανάπτυξης στις τοποθετήσεις σας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ