Απόψεις

Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Γεωργούσης: Μάθημα για την Ελλάδα η διάλυση της αεράμυνας των 52 δις στη Σαουδική Αραβία

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το κτύπημα που δέχθηκε η Σαουδική Αραβία(Σ.Α.) στις 16 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της. Αν τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί είναι ακριβή, δέκα(10) Drones επέφεραν δέκα επτά(17) πολύ σοβαρά πλήγματα στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου στο Abdaid και στο πεδίο εξόρυξης Khurais.

Η επιλογή των στόχων δεν φαίνεται να είναι καθόλου τυχαία, αφού μόνο με αυτά τα κτυπήματα οι επιτιθέμενοι κατόρθωσαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου της Σ.Α. στο 50%. Και αυτό απ’ ότι φαίνεται για κάποιους μήνες. Φυσικά έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία για τις διακρατικές σχέσεις και την εξέλιξη τους, ο εντοπισμός της χώρας απογείωσης των Drones. Όμως για την προσέγγιση του γεγονότος από πλευράς αποτελεσματικότητας αυτών των οπλικών συστημάτων και την εξαγωγή χρησίμων διδαγμάτων, αυτό είναι δεύτερης σημασίας. Εκτός αν εμείς τα ξέρουμε όλα και δεν μας ενδιαφέρει η αναλυτική προσέγγιση σχετικών γεγονότων.

Αν δεχθούμε την ομολογία των ανταρτών Χούτι, της Υεμένης, ότι αυτοί ήταν οι χειριστές των Drones και οι σχεδιάσαντες την επιχείρηση (;), τότε η συνολική επιχειρησιακή εικόνα έχει, κατά προσέγγιση, τα εξής δεδομένα:

Η Σ.Α. διαθέτει μία πολύ ισχυρή αεράμυνα εξοπλισμένη με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα όλων των κατηγοριών. Ενδεικτικό είναι ότι οι συνολικές ετήσιες εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας αυτής ανέρχονται,κατά πληροφορίες, στα 52 δις.δολ. Οι στόχοι που βλήθηκαν ήταν στρατηγικής σημασίας και αξίας και θα ήταν απίστευτο να μην καλύπτονται από το πλέον πυκνό πλέγμα αντιαεροπορικών –αντιβαλλιστικών συστημάτων. Εξ άλλου είχαν υπάρξει σχετικές προειδοποιήσεις εκ μέρους του Ιράν και των Χούτι για την παραγωγή πετρελαίου της Σ.Α. Αυτό σημαίνει ότι και η ετοιμότητα του εγκατεστημένου συστήματος αεράμυνας πρέπει να ήταν σε υψηλό επίπεδο. Παρά όλα αυτά τα δεδομένα προστασίας των ζωτικών αυτών στόχων, δεν κατέστη δυνατή η αποκάλυψη και αναχαίτιση των Drones. Έστω και μερικών εξ αυτών. Να ληφθεί δε υπόψη ότι αν αυτά έφυγαν από περιοχή(ες) της Υεμένης για να κτυπήσουν τις εγκαταστάσεις στο Abdaid κάλυψαν απόσταση 500 χλμ. και για το Khurais περί τα 700χλμ.

Η εκτίμηση μας είναι ότι από την επιχείρηση αυτή το δίδαγμα που βγαίνει είναι ότι, ένας ζωτικός στόχος , όσο καλά και αν φυλάσσεται από σύγχρονα συστήματα, υπάρχουν σήμερα τρόποι , μέσα και σχεδιασμός για να προσβληθεί και να εξουδετερωθεί. Και ακόμα ότι, σήμερα με την εξέλιξη της αμυντικής τεχνολογίας, μικρά Κράτη ή ακόμα και ομάδες ατόμων, με περιορισμένα οικονομικά μέσα, μπορούν να αποκτήσουν στρατιωτικές δυνατότητες ικανές για σοβαρά πλήγματα σε κλασικά συστήματα άμυνας που βασίζονται μόνο σε ανάλογες πλατφόρμες. Μπορεί το παράδειγμα που αναλύουμε να είναι ένα και κάποιος να ισχυρισθεί ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Σεβόμαστε την επιφύλαξη, όσων την έχουν, όχι επειδή το παράδειγμα είναι ένα, αφού έχουν υπάρξει αρκετά άλλα ομοειδή στο κοντινό παρελθόν, αλλά επειδή δεν γνωρίζουμε την συμμετοχή στην μη αποκάλυψη και αναχαίτιση των Drones, του αρμόδιου ανθρώπινου παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση , είναι άξιο μελέτης το συγκεκριμένο γεγονός, από του αρμοδίους περί την Άμυνα της χώρας, για να ερευνηθεί η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα της σύγχρονης και σχετικά μικρού κόστους τεχνολογίας, στην εξουδετέρωση πανάκριβων κλασικών οπλικών συστημάτων.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει ταυτόχρονα δύο προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με την αμυντική της ισχύ. Δεν έχει ισχυρή οικονομία και απειλείται άμεσα και φανερά από την Τουρκία η εθνική της κυριαρχία από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο ,όπως και τα συμφέροντα της στις ίδιες περιοχές. Η επίλυση του αμυντικού προβλήματος, δια της απόκτησης της αναγκαίας προς αποτροπή κλασικής στρατιωτικής ισχύος, απαιτεί χρήμα και χρόνο. Χρήμα σήμερα δεν υπάρχει. Χρόνος μάλλον και κατά την εκτίμηση μας , όχι επαρκής, αν οι αναλύσεις των τουρκικών προθέσεων, από μεγάλο αριθμό ειδικών, ευσταθούν. Οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει αφενός η τουρκική αναθεωρητική εξωτερική πολιτική κατά της χώρας μας και της Κύπρου και αφετέρου οι συνεχώς αυξανόμενες δυνατότητες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, δεν μας παρέχουν απεριόριστο χρόνο στην επίλυση του αμυντικού μας προβλήματος. Αν αυτά τα συνδυάσουμε και με τα σοβαρά ‘’τραύματα’’ που η οικονομική 10ετής κρίση έχει επιφέρει στην στρατιωτική μας ισχύ, καθώς και με την επί σειρά πολλών ετών ολιγωρία μας, για την δική μας αμυντική βιομηχανία, τότε είναι φανερό ότι το αμυντικό μας πρόβλημα απαιτεί ιδιαίτερες προσεγγίσεις επίλυσης και όχι κλασικές που όπως είπαμε, τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι ,χρήμα και χρόνος.

Μέχρι σήμερα όμως φαίνεται ότι πορευόμαστε κλασικά. Χρήμα δεν υπάρχει. Ο χρόνος δεν εξαρτάται από εμάς και επομένως η ασφαλής υπόθεση είναι να τον θεωρούμε περιορισμένο . Η απειλή είναι ‘’…under portas’’ και επειδή ούτε θαύματα γίνονται ,αλλά και όπως επισήμως ελέχθει,’’… αν γίνει κάτι θα είμαστε μόνοι μας’’ , η λύση που είναι μονόδρομος είναι η σύγχονος, έξυπνη και μικροτέρου κόστους, αμυντική τεχνολογία. Το κόστος για την ‘’ανάσταση’’ των αεροσκαφών P-3 και την αναβάθμιση των 84άρων F-16, όχι όλων, θα ξεπεράσει μάλλον τα 2 δις.δολ.

Δύο φρεγάτες Belh@rra, με όλα τα όπλα τους θα πλησιάσουν τα 2δις.ευρώ. Αν προσθέσουμε και κάποια ελικόπτερα που ακούγονται, τα 5 δις.δολ. θα είναι ο τελικός λογαριασμός. Μεγάλη επένδυση στην άμυνα για μία χώρα που τώρα βγαίνει από την οικονομική κρίση.

Επιλύθηκε το πρόβλημα της άμυνας; Καθαρά όχι απέναντι στην τουρκική στρατιωτική απειλή. Από την άλλη πλευρά είναι δεδομένο ότι η χώρα έχει ανάγκη, για την αποτρεπτική στρατιωτική ισχύ της έναν πολύ ισχυρό αεροναυτικό βραχίωνα , σε ποιότητα και ποσότητα. Αυτός πρέπει να είναι ο μακρόπνοος σχεδιασμός, με σοβαρή εμπλοκή και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η σημερινή όμως και η αυριανή τουρκική στρατιωτική απειλή, δεν αντιμετωπίζεται με σχεδιασμούς και ‘’βαριά’’ λόγια ή με προθέσεις.

Το παράδειγμα που αναφερθήκαμε ,στην αρχή, δείχνει ότι, πέρα από τους στόχους στο έδαφος,την ίδια τύχη μπορεί να έχουν, μεγάλες και μικρές ναυτικές μονάδες όσο καλά εξοπλισμένες και να είναι. Αν δεχθούν μία επίθεση από 5-10 Drones , ταυτόχρονα από όλες τις κατευθύνσεις πολύ δύσκολα θα τα βγάλουν πέρα. Είναι αμφίβολο αν θα επιβιώσουν πανάκριβα συστήματα από την επίθεση οπλικών συστημάτων περιορισμένου ,σχετικά, κόστους. Τις ‘’Αμυντικές ανάσες’’ που μας εξασφαλίζουν η υφιστάμενη στρατιωτική ισχύ μας, σε συνδυασμό με τις συμμαχικές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με χώρες της περιοχής, να τις εκμεταλλευτούμε για να επενδύσουμε άμεσα στην σύγχρονη,έξυπνη και εντός των οικονομικών μας δυνατοτήτων αμυντική τεχνολογία, που θα μας εξασφαλίσει την αναγκαία αποτρεπτική στρατιωτική ισχύ. Με μικρό κλάσμα του ποσού που αναφέραμε πάρα πάνω και σε συνεργασία με συμμαχικές χώρες που έχουν ήδη πολύ σοβαρή τεχνογνωσία σε σχετικούς τομείς, μπορούμε να εμπλέξουμε την αμυντική μας βιομηχανία σε παραγωγή Drones όλων των κατηγοριών και αποστολών, για τον εξοπλισμό των ελληνικών Ε.Δ. Αυτό θα έχει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, δύο αποτελέσματα.Αφενός θα θέσει υπό άμεση απειλή όλες τις ναυτικές μονάδες και όχι μόνο,της Τουρκίας που δρουν στην Ανατολική Μεσόγειο, για κάθε σκοπό και αφετέρου θα αναβαθμίσει την αμυντική μας βιομηχανία που θα εμπλακεί, με θετικά για την οικονομία μας αποτελέσματα. Αν δε στον εν λόγω σχεδιασμό αποφασίσει να εμπλακεί και η Κύπρος, τότε είναι βέβαιο ότι η όποια υφιστάμενη υπεροχή των Τ.Ε.Δ θα ελαχιστοποιηθεί , αν δεν μηδενιστεί. Έτσι το δόγμα της τουρκικής ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ θα μείνει στους χάρτες,ενώ θα έχουμε την άνεση και τον χρόνο για έναν επενδυτικό αμυντικό σχεδιασμό μακράς πνοής, που το ένα σκέλος του θα είναι οπωσδήποτε, η αμυντική μας βιομηχανία.

Οι σχεδιασμοί και οι αποφάσεις όσων έχουν την ευθύνη για την άμυνα της χώρας, δεν μπορεί παρά να γίνονται λαμβάνοντας υπόψη, όσα οι Τούρκοι καθαρά κάθε μέρα εξαγγέλουν για Ελλάδα και Κύπρο. Η αναβολές και οι καθυστερήσεις με την ελπίδα ότι κάποιος τρίτος θα βρεθεί να σταματήσει τους τουρκικούς σχεδιασμούς και τους στόχους του Ερντογάν, δεν είναι καλή συνταγή, κατά τη γνώμη μου. Θα έλεγα δε, ότι οι αποφάσεις για σύγχρονες,έξυπνες και φτηνές, σχετικά, αμυντικές λύσεις ,έπρεπε να είχαν ληφθεί ‘’χθες’’.

Πηγή: militaire.gr (Αντιπτέραρχος(Ι) ε.α. Ευάγγελος Γεωργούσης, Επίτιμος Δκτης Δ.Α.Ε. και Πρόεδρος Συνδέσμου Αποφοίτων Σ.Ι.)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...