Κόσμος

Αντιμέτωπος με θανατική ποινή ο Κύπριος του ISIS - Μεταφέρθηκε εκτός Συρίας

Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έσπευσε να αναρτήσει στο Twitter ότι δύο μαχητές του ISIS, γνωστοί ως «Beatles», μεταφέρθηκαν εκτός Συρίας σε αμερικανική στρατιωτική βάση. Ένας εκ των δύο αυτών τζιχαντιστών είναι ο Κύπριος Αλεξάντα Κοτέι.

Μάλιστα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, δεν αποκλείεται ο Κύπριος να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με θανατική ποινή, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να τους μεταφέρουν εκτός Συρίας.

Οι δύο μαχητές του ISIS πήραν το όνομα «The Beatles» λόγω της βρετανικής τους προφοράς και κατηγορούνται για τις εκτελέσεις πέραν των 27 κρατουμένων. Επίσης κατηγορούνται για εικονικούς πνιγμούς, σταυρώσεις και εκτελέσεις ομήρων. Με τη σύλληψη τους τον προηγούμενο Ιανουάριο άρχισε μια συζήτηση εάν θα έπρεπε να επιστρέψουν για να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ χαρακτήρισε τους δύο αυτούς τζιχαντιστές «τους χειρότερους των χειρότερων». Πρόσθεσε ότι η απόφαση για την απομάκρυνσή τους από τη Συρία ελήφθη για την περίπτωση που «είτε οι Κούρδοι είτε οι Τούρκοι χάσουν τον έλεγχο της περιοχής».

Οι εφημερίδες New York Times και Washington Post αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές απομακρύνθηκαν από το φυλακή που ήλεγχαν Κούρδοι πολιτοφύλακες στη βόρεια Συρία.

Σε συνέντευξη του στη Daily Mirror, κατά την παραμονή του στη φυλακή, εξομολογήθηκε ότι φοβάται την πιθανότητα να δικαστεί στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι ο Αλεξάντα Κοτέι, παρότι είχε σύζυγο και τρία παιδιά στη Βρετανία, τους είχε εγκαταλείψει για να μπει στις τάξεις του ISIS. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε αποκαλύψει ότι στη Συρία διαμένει τώρα η νέα του σύζυγος και οι τρεις τους κόρες. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι δεν έχει δει ποτέ το νεογέννητο παιδί του, αφού γεννήθηκε μετά τη σύλληψή του το 2017.

Ο ίδιος υποστηρίζει με αλαζονεία ότι νιώθει ότι είναι Βρετανός, παρά τη δολοφονική του δράση. «Εξ όσων γνωρίζω, είμαι και θα παραμείνω Βρετανός», συμπληρώνει.

Ερωτηθείς για τη δράση του στον ISIS και συγκεκριμένα τα βίντεο με τις δολοφονίες ομοφυλόφιλων αντρών, απάντησε ότι «μπορείς να βρεις ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θα το δικαιολογήσουν».

Παραδέχτηκε, παράλληλα, ότι ήταν ελεύθερος σκοπευτής, αλλά αρνείται ότι σκότωσε κάποιον.

Πολλές χώρες φοβούνται ότι η τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων της Δύσης στη μάχη κατά του ΙΚ, θα συμβάλει στην αναγέννηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης, την ώρα που περίπου 10.000 μαχητές της κρατούνται σε στρατόπεδα που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...