Οικονομία

Αναδρομικά 10 μηνών για όλους τους συνταξιούχους χωρίς αγωγές

Αναδρομικά 10 μηνών για όλους τους συνταξιούχους από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016 περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των παράνομων μειώσεων.

Στις κύριες συντάξεις οι επιστροφές φτάνουν ως και 5.100 ευρώ.

Στις επικουρικές ανέρχονται ως 2.800 ευρώ, αλλά αφορούν 12 μήνες.

Ο λογαριασμός για την επιστροφή των μειώσεων των νόμων 4051 και 4093, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (με απόφαση του 2015 που δεν αλλάζει με τη νέα απόφαση του Δικαστηρίου για το νόμο Κατρούγκαλου), ανέρχεται σε περίπου 2,1 δισ. ευρώ και αν μπουν τα Δώρα πάει στα 3,7 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές των δικαιούχων θα γίνουν όμως σε πολλές δόσεις (48, 60, 65 ή και 72), που θα καθοριστούν από το τελικό κόστος των επιστροφών των παράνομων μειώσεων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» με το σημερινό ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», το 10μηνο των αναδρομικών επιλέγεται ως λύση για όλους τους συνταξιούχους, είτε έχουν κάνει αγωγές για να διεκδικήσουν τις παράνομες μειώσεις μέσω δικαστηρίων και μάλιστα για περισσότερους μήνες είτε δεν έχουν καταθέσει αγωγές. Στο δε υπουργείο Εργασίας -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- έχει ήδη ξεκινήσει η επίσημη κοστολόγηση ενώ αναζητείται η νομική φόρμουλα για να επιστραφούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους για το ελάχιστο διάστημα των 10 μηνών.

Μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και εν όψει δεκάδων χιλιάδων αγωγών που δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί, ή ακόμη και δεκάδων χιλιάδων νέων αγωγών που μπορεί να ασκηθούν, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει μια πολιτική λύση στο θέμα των αναδρομικών με μια μίνιμουμ περίοδο επιστροφής παράνομων μειώσεων και ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές σε βάθος χρόνου.

Η λύση αυτή έχει «κλειδώσει» στο 10μηνο, καθώς το ΣτΕ στην πρόσφατη απόφαση για το νόμο Κατρούγκαλου δεν κατέστησε νόμιμες τις αντισυνταγματικές μειώσεις για το κρίσιμο διάστημα Ιουλίου 2015-έως Μάιο 2016, που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Αντίθετα, εκείνο που είπε το ΣτΕ είναι ότι ο επανυπολογισμός συντάξεων -που έγινε με το νόμο Κατρούγκαλου- είναι συνταγματικός παρότι ενέταξε και τις παράνομες μειώσεις που είχαν επιβληθεί στις συντάξεις ως 31/12/2014. Η απόφαση του ΣτΕ λέει ότι ο επανυπολογισμός είναι νόμιμος με το νόμο Κατρούγκαλου που ίσχυσε από τον Μάιο του 2016 και μετά και πουθενά δεν λέει ότι υφίσταται νομιμοποίηση των παράνομων μειώσεων στο διάστημα Ιουλίου 2015-Απριλίου 2016 διότι σε αυτό το διάστημα δεν υπήρχε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ωστόσο, ανοιχτό μένει αν οι συνταξιούχοι έχουν να πάρουν περισσότερα αναδρομικά με τις αγωγές για επιστροφές μειώσεων που φτάνουν ως και το 2018 και μάλιστα με αποφάσεις που τους δικαιώνουν ήδη. Το τι θα γίνει με τις αγωγές θα φανεί από μια νέα απόφαση που θα βγει από το ΣτΕ και η οποία θα κρίνει αν το διάστημα των αναδρομικών περνάει το 10μηνο. Πιθανολογείται ότι η επιστροφή 10μήνου από την κυβέρνηση δεν θα επηρεάσει τις διεκδικήσεις για αναδρομικά ως και το 2018, αλλά αυτά δεν θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους, παρά μόνον όσους έχουν κάνει αγωγές.

Τα ποσά επιστροφών για τις κύριες συντάξεις
Αναδρομικά ως και 5.110 ευρώ φέρνουν οι παράνομες μειώσεις στις κύριες συντάξεις που αφορούν στο 10μηνο Ιουλίου 2015 – Απριλίου 2016.

Στους πίνακες που επεξεργάστηκε και επικαιροποίησε με νέα στοιχεία το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» φαίνονται τα ποσά και οι δόσεις των αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και τραπεζών, του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και του ΟΑΕΕ.

eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ