ΗΠΑ

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν το «κεφάλι» του Ερντογάν: Έρχεται «πακέτο» κυρώσεων & για τις παραβιάσεις σε Αιγαίο-Κύπρο - Σε «νευρικό κλονισμό» ο Τραμπ

Τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα συνδέει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο με τις κυρώσεις που έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος για τη Συρία εξήγγειλαν οι Αμερικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Τεντ Ντόιτς.

Επιχειρώντας να αξιοποιήσουν το μομέντουμ που έχει αναπτυχθεί στο Κογκρέσο μετά τη χαοτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, οι δύο βουλευτές επιθυμούν να συνδέσουν την άρση των κυρώσεων με την ευρύτερη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, το νομοσχέδιο καθιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση των κυρώσεων τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών κρατών, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα επικεντρώνεται κυρίως στις κυρώσεις που έχουν ανακοινωθεί εναντίον του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, σημείωσε: «δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς αύριο ο Ερντογάν μπορεί να κάνει μια συμφωνία με τον Μάικ Πενς και τον Μάικ Πομπέο, αλλά το γεγονός ότι θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο, σημαίνει ότι θα ριχθεί άπλετο φως στις έκνομες τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κατέθεσαν την Τετάρτη νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας ως απάντηση στην εισβολή της Άγκυρας στη Συρία, δήλωσε σε δημοσιογράφους η βουλευτής Λιζ Τσέινι.

Η κ. Τσέινι είναι κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι και σε αντίθεση από τον πατέρα της δείχνει μία σκληρή αντιτουρκική στάση.

Παρόλο που οι Ρεπουμπλικανοί δεν ελέγχουν την Βουλή, το μέτρο συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να ψηφιστεί, με μέλη και των δύο κομμάτων να καταδικάζουν την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.

Το νομοσχέδιο επιβάλλει κυρώσεις προσωπικά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και σε ξένες οντότητες που έχουν αμυντική συνεργασία με την Τουρκία.

Απαγορεύει επίσης τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Τουρκία και, χωριστά, θα ισχύει για όσους παρέχουν χρηματοδοτική, υλική ή τεχνολογική υποστήριξη ή πραγματοποιούν εν γνώσει τους συναλλαγές με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών ειδών, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Το νομοσχέδιο επίσης δείχνει την απογοήτευση του Κογκρέσου για την απόφαση του κ. Τραμπ, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κριτικής ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων προδίδει τους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής και ωφελεί τη Ρωσία, το Ιράν, την κυβέρνηση του Σύριου Προέδρου Μπασάρ Ασάντ και τα απομεινάρια των τζιχαντιστών.

Στη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία, ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ ζήτησε σήμερα Τετάρτη από την Βουλή να εγκρίνει γρήγορα το ψήφισμα και από την Γερουσία να το επεξεργαστεί αμέσως.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Άγκυρα και ανέστειλε μια σημαντική διμερή εμπορική συμφωνία.

Ωστόσο πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι η απάντηση των ΗΠΑ πρέπει να είναι αυστηρότερη.

ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ Ο ΤΡΑΜΠ 

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε σήμερα πως η συνάντηση των Δημοκρατικών ηγετών στον Λευκό Οίκο διεκόπη απότομα καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «βρισκόταν σε κλονισμό», έπειτα από την έγκριση ψηφίσματος από την Βουλή των Αντιπροσώπων το οποίο καταδικάζει την απόφαση του Ρεπουμπλικανού προέδρου για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.

Το μέτρο ψηφίστηκε με 354 ψήφους υπέρ και 60 ψήφους κατά, ενώ τέσσερις νομοθέτες ψήφισαν παρον. 129 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν εναντίον του Τραμπ «Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας – περισσότεροι από 2 προς 1 Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ψήφισαν ενάντια σε αυτό που ο πρόεδρος έκανε – πιθανόν τον κλόνισε. 

Επειδή ήταν ταραγμένος από αυτό», τόνισε η Πελόζι σε δημοσιογράφους. «Είδαμε τον πρόεδρο κλονισμένο, είναι θλιβερό». «Ήταν προσβλητικός, ειδικά προς την κυρία Πελόζι», δήλωσε ο Τσακ Σούμερ, αρχηγός της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Γερουσία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...