Βαλκάνια

Αλβανία: Ιρανικό τρομοκρατικό "κύτταρο" δρα στη χώρα

Όπως αποκαλύπτει ο γενικός διευθυντής της αλβανικής κρατικής αστυνομίας, Αρντί Βελίου, εντοπίστηκε στη χώρα ένα ενεργό τρομοκρατικό κύτταρο το οποίο είχε προγραμματίσει και τρομοκρατική επίθεση.

Είναι γνωστό ότι στην Αλβανία, έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες Ιρανοί αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι βρίσκονται υπό παρακολούθηση από το ιρανικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τον Βελίου, η μικροομάδα αυτή των τρομοκρατών είχε προγραμματίσει τρομοκρατική επίθεση στην Αλβανία τον Μάρτιο του 2018 την ημέρα των εορτασμών του Σουλτάν Νεβρούζ, αλλά παρεμποδίστηκε.

Σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της αλβανικής αστυνομίας έδωσε λεπτομέρειες για τις ενέργειες που έγιναν για παρεμπόδιση της τρομοκρατικής επίθεσης από ένα δίκτυο που διευθύνεται από το ιρανικό καθεστώς στην Αλβανία και αποσκοπεί στην επίθεση στο ιρανικό αντιπολιτευόμενο κίνημα (MEK).

«Το τρομοκρατικό κύτταρο είναι, επίσης, υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για το σχεδιασμό τον Μάρτιο του 2018 τρομοκρατικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των εορτασμών της γιορτής του Νεβρούζ, στην οποία συμμετείχαν ανώτερα μέλη του ιρανικού αντιπολιτευτικού οργανισμού MEK (Mujahedeen el Khaiq), που όμως παρεμποδίστηκε από τα αυξημένα μέτρα της Κρατικής Αστυνομίας, χάρη στην ακριβή ενημέρωση», δήλωσε ο Βελίου.

Πρόσθεσε ότι «το τρομοκρατικό κύτταρο διευθύνεται από άτομο των δυνάμεων QUDS, γνωστός ως ‘Peyman’. Ο Peyman είναι μόνιμος κάτοικος του Ιράν και διαχειρίζεται πολλούς εκτελεστές εξ αποστάσεως, τόσο στην Αλβανία όσο και στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Αυτός φαίνεται ο διοργανωτής της απόπειρας του Μάρτιου του 2018.

Ένας από αυτούς τους πράκτορες είναι ο Αλιρέζα Ναγασζάντεχ (Alireza Naghashzadeh), που είναι πρώην μέλος του MEK και έχει αυστριακό διαβατήριο.

O Ναγασζάντεχ στάλθηκε από τον Peyman για να συγκεντρώσει πληροφορίες στην Αλβανία με πολλές ξεχωριστές επισκέψεις που έκανε στο πλαίσιο της απόπειρας της επίθεσης.

Ο αστυνομικός διευθυντής αναφέρθηκε και σε άλλους πράκτορες του Ιράν, αλλά και για άτομα που έχουν στενές σχέσεις με καρτέλ ναρκωτικών στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι από το 2014, σε συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλά μέλη του MEK, Μουτζαχεντίν, που αναφέρεται ως εξόριστη αντιπολίτευση και ως εναλλακτική λύση στο ιρανικό καθεστώς, εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία.

Το ιρανικό καθεστώς τους βλέπει ως σοβαρή απειλή για την επιβίωσή του.

Το MEK αποτελεί το κόκκινο πανί των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας και προσπαθούν με κάθε τρόπο να πλήξουν τους ιθύνοντες αυτής της οργάνωσης.

«Τα αλβανικά ιδρύματα ασφαλείας εργάζονται συνεχώς για να σταματήσουν αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε ο Βέλιου.

Πηγή: echedoros-a.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ