Κόσμος

Ακούει η Αθήνα; - «Ο Ερντογάν με τον πόλεμο στη Συρία δημιουργεί το νέο-οθωμανικό κράτος που ονειρεύεται»

Σχέδιο πρόκλησης πολέμων στους οποίους η Τουρκία θα έχει το συντριπτικό αποτέλεσμα, επιδιώκει ουσιαστικά ο Τούρκος σουλτάνος, για να επεκτείνει την σημερινή Τουρκία, οδηγώντας σε μια νέα χώρα που οριοθετείται από τα «σύνορα της καρδιάς» προειδοποιούν ξένα ΜΜΕ, κρούοντας ουσιαστικά τον κώδωνα του κινδύνου για Ελλάδα και Κύπρο σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Ενώ ο τουρκικός στρατός εισβάλει στην Βόρεια Συρία, ο Ερντογάν γεμίζει τα νησιά μας με χιλιάδες μετανάστες/πρόσφυγες και μιλάει για «Γαλάζιες πατρίδες». 

« Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον πόλεμο για τη δημιουργία του νέου τουρκικού κράτους», αναφέρει γνωστή ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα της Τουρκίας και αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Η κλιμάκωση της έντασης στη Συρία είναι η μόνη επιλογή που έχει ο Ερντογάν, καθώς δεν είναι πλέον σε θέση να κερδίσει τη στήριξη στο εσωτερικό της χώρας του με τα συνήθη ειρηνικά μέσα, όπως η οικοδόμηση της οικονομίας, η παροχή ευημερίας, το κράτος δικαίου και μια ελεύθερη κοινωνία.

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να ανακτήσει την υποστήριξή των Τούρκων με έκτακτα οικονομικά μέτρα, όπως η διανομή φθηνών πιστώσεων και επιθετικών δημόσιων επενδύσεων σε υποδομές. Αν και ορισμένες από αυτές τις λαϊκιστικές τακτικές λειτούργησαν για λίγο, καμία δεν παρείχε ουσιαστική λύση στα διαρθρωτικά οικονομικά προβλήματα όπως η ανεργία και ο πληθωρισμός.

Οι οικονομικές αποτυχίες του Ερντογάν του κόστισαν τις φετινές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλες μεγάλες πόλεις, υποδεικνύοντας ότι θα χάσει τις γενικές εκλογές.

Έχοντας επίγνωση αυτού του γεγονότος, ο Ερντογάν υιοθέτησε μια στρατηγική λήψης έκτακτων μέτρων. Το κουρδικό ζήτημα, που είναι βαθιά συνδεδεμένο με την κρίση της Συρίας, φαίνεται να είναι το αγαπημένο του.

Η στρατηγική αυτή βοηθά τον Ερντογάν με τρεις τρόπους στην εγχώρια αγορά. Πρώτον, αποδυναμώνει τον συνασπισμό κατά του ίδιου, ασκώντας ιδιαίτερα πίεση στην καπιταλιστική εθνικιστική αντιπολίτευση.

Μια καλύτερη ατμόσφαιρα στο κουρδικό πρόβλημα είναι πιθανό να ωθήσει το εθνικιστικό «Καλό Κόμμα» πιο κοντά στις  θέσεις του Ερντογάν. Μια κλιμάκωση της κρίσης για το κουρδικό ζήτημα θα μπορούσε ακόμη και να αλλάξει τη θέση του κοσμικού κόμματος της Ρεπουμπλικανικής Λαϊκής Αντιπολίτευσης (CHP).

Το δεύτερο και το πιο κρίσιμο αποτέλεσμα είναι πιο διαρθρωτικό. Ο Ερντογάν επωφελήθηκε από την πόλωση της πολιτικής κατά μήκος της γραμμής σφάλματος μεταξύ του Ισλάμ και του κοσμικού κράτους. Γνωρίζει ότι θα μπορούσε να τον βοηθήσει μια επιθετική πολιτική στο κουρδικό πρόβλημα. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να μετατρέψει την ένταση πάνω στο κουρδικό πρόβλημα σε μια νέα γραμμή πόλωσης μέσω της οποίας μπορεί να εδραιώσει μια μεγάλη εκλογική περιφέρεια.

Παρατηρούμε τους πρώτους καρπούς αυτής της πολιτικής. Μέχρι την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός το 2015, η επίσημη αφήγηση για το κουρδικό ζήτημα ήταν να ενθαρρύνει τους Κούρδους να αγκαλιάσουν την πολιτική του κόμματος του ως τη μόνη οδό πολιτικής έκφρασης. Η αφήγηση στόχευε επίσης να πείσει τους Τούρκους ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά μεταξύ των Κούρδων και του ΡΚΚ.

Αλλά τώρα η Τουρκία έχει αλλάξει την επίσημη στάση της σχετικά με το κουρδικό ζήτημα. Τώρα η κυβέρνηση δεν κάνει διάκριση μεταξύ του ΡΚΚ και των Κούρδων  πολιτικών. Έτσι, το HDP είναι επίσης στόχος των επιθέσεων της κυβέρνησης. Η νέα στρατηγική άλλαξε την κοινή γνώμη των Κούρδων και πολλοί Τούρκοι φαντάζονται τώρα ότι όλοι οι Κούρδοι ανήκουν στο ΡΚΚ.

Τέλος, δεδομένου ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε διαδικασία δημιουργίας ενός νέου καθεστώτος, η τιτλοποίηση της πολιτικής μέσω κρίσεων όπως η Συρία αποτελεί μια ευκαιρία για να εδραιωθεί η δύναμή του.

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε με επιτυχία τον αγώνα του με το κίνημα Γκιουλέν για να «μεταμορφώσει» πλήρως κρατικούς θεσμούς όπως το στρατό και το δικαστικό σώμα. Ο αγώνας του με την οργάνωση FETO, υποστηρίχθηκε μερικές φορές από κοσμικές ομάδες και βοήθησε τον Τούρκο πρόεδρο να αναδιαρθρώσει την κρατική δομή του κράτους.

Ο σουλτάνος χρησιμοποιώντας τώρα το κουρδικό πρόβλημα και τη συριακή κρίση, θέλει να εδραιώσει την δύναμη του σύμφωνα με την ιδεολογική του προτίμηση. Έχοντας αναδιοργανώσει το κράτος, το κουρδικό πρόβλημα θα μπορούσε να του δώσει ευκαιρίες για να συντηρήσει το «Ερντογανικό» κράτος ελέγχοντας τον λαό.

Μοιάζει πολύ με το σύνθημα «ο πόλεμος έκανε το κράτος και το κράτος πολεμά» . Η παρατεταμένη ένταση με τους Κούρδους, που επεκτάθηκε στη Συρία, θα παράσχει στον Ερντογάν χρόνο για να εδραιώσει το νέο του καθεστώς.

Όταν όμως τελειώσει η Συρία, καθώς το κουρδικό στο εσωτερικό δεν πουλάει που αλλού θα στραφεί ο Τούρκος πρόεδρος; Μήπως στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο;

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...