Κόσμος

Αδειάζει η «κλεψύδρα» του Brexit: Μια εβδομάδα προθεσμία για να έρθει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες

Προθεσμία μιας εβδομάδας έδωσαν οι πρέσβεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ στον Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να επανέλθει με βελτιωμένες προτάσεις, γράφουν οι Τimes, ειδάλλως η Βρετανία θα οδηγηθεί χωρίς συμφωνία εκτός ΕΕ ή θα αναγκαστεί να ζητήσει νέα αναβολή.

Αν και οι προτάσεις του Τζόνσον φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος στη Βρετανία, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ είπε σε συνάντηση με Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι οι πρόνοιες των προτάσεων αυτών για το ιρλανδικό backstop δεν εκπληρούν τις προϋποθέσεις για επίτευξη συμφωνία, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους της ΕΕ.

Ένα από τα βασικά αγκάθια για τους Ευρωπαίους και το Δουβλίνο είναι ότι σύμφωνα με τις προτάσεις Τζόνσον η τοπική βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορεί να αποφασίσει την αποχώρηση από το ειδικό τελωνειακό καθεστώς – σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες- που ο ίδιος πρότεινε να ισχύει για ολόκληρο το νησί. Οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν εντός μιας εβδομάδας κατά πόσον οι δύο πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία, αφού προηγουμένως ζήτησαν από τον Τζόνσον να καταθέσει βελτιωμένη πρόταση. Σε μια ένδειξη της αποφασιστικότητας της Ντάουνινγκ Στριτ να καταλήξει σε συμφωνία που θα περάσει από τη Βουλή, ο απεσταλμένος του Βρετανού πρωθυπουργού στην ΕΕ, Ντέιβιντ Φροστ ξεκίνησε αμέσως νέο γύρο επαφών, που συνεχίζονται και σήμερα ενώ και ο ίδιος ο Τζόνσον ίσως μεταβεί το Σαββατοκύριακο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να πιέσει για ένα deal.

Δεν έπεισαν τους Ευρωπαίους οι προτάσεις Τζόνσον

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που μίλησε από τηλεφώνου με τον Τζόνσον και τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ, είπε ότι δεν τον έπεισαν οι προτάσεις Τζόνσον, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρήκε «προβληματικά σημεία», ενώ το Ευρωκοινοβούλιο που έχει δικαίωμα βέτο στην τελική συμφωνία, είπε ότι έχει «σοβαρές ανησυχίες», αν και εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία αναμένεται να ξεσπάσει νέα κρίση στη Βρετανία καθώς ο Τζόνσον έχει δεσμευτεί να βγάλει τη χώρα του εκτός ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία ενώ η Βουλή με νόμο που πέρασε τον υποχρεώνει να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του Brexit αν δεν τα έχει βρει με τις Βρυξέλλες μέχρι τη σύνοδο κορυφής. Αλλά στην ΕΕ κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών με δύο αξιωματούχους να σημειώνουν ότι είναι αδύνατο να κλείσει κάποια συμφωνία εκτός κι αν ο Τζόνσον καταθέσει νέες προτάσεις. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, Νόρμπερτ Ρέτγκεν επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι δεν αρκεί ο χρόνος μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για διαπραγμάτευση του σχεδίου του Τζόνσον και θα πρέπει να ζητήσει παράταση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ