Μέση Ανατολή

Έτοιμο το Ιράν να μειώσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στη συμφωνία για τα πυρηνικά

Το Ιράν φαίνεται να είναι έτοιμο τώρα πια να προχωρήσει περεταίρω στη μείωση των δεσμεύσεών του απέναντι στην πυρηνική συμφωνία, καθώς έχει διεισδύσει στο τέταρτο στάδιο που προβλέπεται από την ίδια τη συμφωνία. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τεχεράνης, Abbas Mousavi, εκφράζει την ελπίδα του λαού του πως οι Ευρωπαϊκές χώρες θα τηρήσουν τη δική τους πλευρά της συμωνίας απέναντι στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

Ειδικότερα, ο κ. Mousavi δήλωσε ότι «το τέταρτο βήμα για τη μείωση των δεσμεύσεων απέναντι στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης έχει καταρτιστεί», ενώ πρόσθεσε ότι «αν και ορισμένες από τις κινήσεις αυτές ανακοινώθηκαν από τον Οργανισμό Ατομικής Ένεργειας του Ιράν, υπάρχουν και άλλες κινήσεις οι οποίες ακόμα εξετάζονται».

«Ελπίζουμε ότι η πλευρά της Ευρώπης θα τηρήσει της δεσμεύσεις της, έτσι ώστε να μη χρειαστεί το Ιράν να εφαρμόσει περαιτέρω μειώσεις απέναντι στην πυρηνική συνφωνία», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία Ιαπωνίας και Γαλλίας να μεσολαβήσουν μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, ο κ. Mousavi δήλωσε ότι «η διαμεσολάβηση ήταν μέχρι στιγμής μάταιη».

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία και η Γαλλία εξέφρασαν την επιθυμία τους να μεσολαβήσουν μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και το Ιράν να αντιστρέψει τον περιορισμό των δεσμεύσεών του απέναντι στην πυρηνική συμφωνία.

«Το Ιράν είναι πιστό στις δεσμεύσεις του μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί», επεσήμανε ο Ιρανός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα και τα καθήκοντα, τα οποία διαταράχθηκαν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ