Κόσμος

Έκκληση του ηγέτη του ΡΚΚ στους Κούρδους της Συρίας: «Πολεμήστε τους Τούρκους, μην βασίζεστε στις ΗΠΑ» - Μενέντεζ: «Πρoδώσαμε τους συμμάχους μας»


Ο ηγέτης του (PKK), Τζεμίλ Μπαγίκ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την Κυριακή, προειδοποιεί τους Κούρδους της Συρίας να μην εμπιστεύονται τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Ρωσία και τους καλεί να συνεχίσουν τον πόλεμο ενάντια στην τουρκική εισβολή.

«Πρέπει να παραμείνετε. Δεν πρέπει να φύγετε από τις περιοχές σας. Εάν βγείτε (σ.σ. από τις θέσεις σας), δεν θα μπορέσετε να επιστρέψετε στα χωριά σας, στη γη και στα σπίτια σας. Αυτό θα είναι ο θάνατος των Κούρδων», προσθέτει.

«Συνεχίστε τον αγώνα σας μέχρι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις να φύγουν».

«Δεν έχετε άλλη επιλογή, επειδή απόσυρση σημαίνει ο θάνατος των Κούρδων. Δεν πρέπει να γίνετε κάποιου άλλου οι στρατιώτες. Μη βασίζεστε στην Αμερική. Οι πάντες γνωρίζουν ότι Αμερική και Ρωσία θυσιάζουν τον κουρδικό λαό για τα δικά τους συμφέροντα.

Όλοι τους όμως χρωστάνε στους Κούρδους. Κανείς δεν αντιστάθηκε στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά οι Κούρδοι αντιστάθηκαν.

Οι γενναίοι πολεμιστές της ελευθερίας πολέμησαν και έδωσαν νεκρούς και τραυματίες. Ελευθέρωσαν τον κόσμο από μια μεγάλη συμφορά.Ο λαός μας δεν πρέπει να ακούει αυτά τα λόγια».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΕΝΕΝΤΕΖ

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πρόδωσε τους συμμάχους μας όταν ανακοίνωσε την απόσυρσή των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, δήλωσε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, μέλος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων στην εκπομπή του Τζόρτζ Στεφανόπουλου “This Week”.

“Νομίζω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζει σε ένα παράλληλο, εναλλασσόμενο σύμπαν”, δήλωσε ο Δημοκρατικός νομοθέτης του Νιου Τζέρσεϋ, που σχολίαζε συνέντευξη του κ. Πομπέο στην ίδια εκπομπή.

“Αυτό που έκανε ο πρόεδρος ήταν μια προδοσία των Κούρδων, που αγωνίστηκαν και πέθαναν μαζί μας στην προσπάθεια να τερματιστεί η απειλή του ISIS”.
https://twitter.com/ThisWeekABC/status/1185926364538425344?ref_src=twsrc%5Etfw

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΑΚΑΡ 

«Ψέματα» χαρακτήρισε τις κατηγορίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία, τις πλέον ερευνά και ΟΗΕ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος παρά το γεγονός ότι οι Κούρδοι αποχώρησαν από την Ρας αλ-Άιν, συνεχίζει τις προκλήσεις.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ούτε ένα γραμμάριο χημικών στη διάθεσή τους» ξεκαθάρισε ο Ακάρ κατά την παρουσία του σε στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο της Καισάρειας.

«Η ασφάλεια, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι πολύ σημαντικά ζητήματα. Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούμε να ρισκάρουμε και να διακινδυνεύσουμε τα σύνορά μας και τους ανθρώπους μας στα νότια της χώρας. Θα καθαρίσουμε την περιοχή και οι άνθρωποι που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, θα επιστρέψουν στην ασφαλή ζώνη. Αυτό είναι ξεκάθαρο» τόνισε, προσπαθώντας να… δικαιολογήσει τις ενέργειες της χώρας του στη Συρία.

«Με αίσθημα ηρωισμού και με πολλές θυσίες, έχουμε πετύχει τους στόχους που έχουμε θέσει ως τώρα. Μπορώ να πω πως έχουμε προχωρήσει πολύ πέρα από τις προβλέψεις και συνεχίζουμε. Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλο τον κόσμο πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Χρειάζεται να πούμε για άλλη μια φορά πως δεν αστειευόμαστε;» αναρωτήθηκε ο Ακάρ, ενώ εστίασε στο γεγονός πως «η Τουρκία έχει δείξει ευαισθησία σε όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, ώστε να μην βλάψει πολίτες. Ορισμένοι τρομοκράτες που δεν έχουν ντροπή, έβλαψαν παιδιά και γυναίκες στο Τελ Αμπιάντ».

«Ο μόνος μας στόχος είναι οι τρομοκράτες και επαναλαμβάνω πως είναι ψέματα όσα γράφονται για τη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία. Ο στρατός μας δεν έχει ούτε ένα γραμμάριο χημικών. Δεν θέλουμε να βλάψουμε πολίτες, θρησκευτικές δομές και ιστορικά μνημεία» πρόσθεσε ο Ακάρ.

Οι Κούρδοι αποχώρησαν πλήρως από τη Ρας αλ-Άιν 

Παρ΄όλα τα παραπάνω, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την λήξη των 120 ωρών, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γνωστοποίησε πως οι κούρδοι μαχητές ολοκλήρωσαν σήμερα την αποχώρησή τους από την πόλη Ρας αλ-Άιν.

Ο επικεφαλής των FDS, Μαζλούμ Άμπντι, είχε δηλώσει χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του θα αποσύρονταν, όπως προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε η Ουάσινγκτον, από μια συνοριακή ζώνη βάθους 32 χλμ., από τη στιγμή που η Άγκυρα θα τις άφηνε να φύγουν από τη Ρας αλ-Άιν.

Μια εκεχειρία που δοκιμάζεται 

Οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η κατάπαυση πυρός κρέμεται από μια λεπτή κλωστή.

Μετά τη συμφωνία μεταξύ του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς για κατάπαυση του πυρός για πέντε ημέρες από τους τούρκους στρατιώτες, προκειμένου να δοθεί χρόνος ώστε να αποσυρθούν οι κουρδικές πολιτιφυλακές από την «ζώνη ασφαλείας» που θέλει να δημιουργήσει ο Ερντογάν, φαίνεται η εκεχειρία… ήδη δοκιμάζεται.

Νεκρός και τραυματίας εν μέσω… εκεχειρίας 

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε σήμερα σε επίθεση των συριακών κουρδικών δυνάμεων παρά την εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών, την οποία συμφώνησε η Άγκυρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη έπειτα από διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Απάντηση από την Τουρκία 

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο στρατός απάντησε για να αμυνθεί στην επίθεση αυτή που έκανε η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού(YPG) με αντιαρματικά και ελαφρά όπλα και παρά τη συμφωνία για παύση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και την αποχώρηση των κούρδων μαχητών από την περιοχή.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία εκεχειρίας παρά τις παραβιάσεις της.

Αλληλοκατηγορίες και… πόλεμος προπαγάνδας 

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα αμφισβήτησης, είχαν προηγηθεί αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της εκεχειρίας. Η Τουρκία κατηγορεί τις κουρδικές δυνάμεις για παραβίαση της εκεχειρίας που ανακοινώθηκε την Πέμπτη στη βόρεια Συρία και που προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων από την περιοχή με αντάλλαγμα τη διακοπή της τουρκικής επίθεσης.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σέβονται πλήρως τη συμφωνία, όμως οι τρομοκράτες, όπως αποκαλούν οι Τούρκοι την κουρδική πολιτοφυλακή προχώρησαν συνολικά σε 14 επιθέσεις τις τελευταίες 36 ώρες.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο οι 12 από τις επιθέσεις προέρχονταν από το Ρας αλ-Αϊν, μια από την Ταλ Αμπιάντ και άλλη μια από την περιοχή Ταλ Ταμρ, επιθέσεις με διάφορα ελαφρά και βαρέα όπλα, ανάμεσά τους ρουκέτες.

Όσο περνούν οι ώρες και πλησιάζει το τέλος της εκεχειρίας φαίνεται πως κάποιοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν κάποια γεγονότα προκειμένου να επιβάλουν τη θέση τους.

Μετά την απόφαση για εκεχειρία 120 ωρών, οι κουρδικές συριακές δυνάμεις φαίνεται να υποστηρίζουν ότι θα αποσυρθούν από τη συνοριακή περιοχή όπως προβλέπει η συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία, αφού η Άγκυρα επιτρέψει την απομάκρυνση των μαχητών και των αμάχων από την περιοχή.

Αυτό φέρεται να δήλωσε ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Associated Press.

Ειδικότερα, ο Ρεντούλ Κχαλίλ, αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, δήλωσε ότι το σχέδιο εκκένωσης της πόλης Ρας αλ-Αϊν έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα Κυριακή, εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο μετά την εκκένωση της πόλης, θα υποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις πίσω από τα 120 χιλιόμετρα μεταξύ των πόλεων Ρας αλ-Αϊν και Ταλ Αμπιάντ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ