Οικονομία

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τον επερχόμενο ΕΝΦΙΑ 2020 - Νέες μειώσεις

Περιθώρια για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 φαίνεται ότι δημιουργεί το νέο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα δημιουργήσουν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα επιτρέψει τη μείωση του φόρου ακινήτων, αρχής γενομένης από το 2020.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στα ταμεία του κράτους αναμένεται να εισέλθουν και πάλι περίπου 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι όποιες αλλαγές θα καταστούν γνωστές τον προσεχή Μάιο, όταν και γίνει ο υπολογισμός του φόρου, με βάση το νέο σύστημα αξιών.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα επέλθει, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αύξηση της φορολογίας από την εξισορρόπηση μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών αξιών των ακινήτων.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020, επομένως, εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 10%, χωρίς ωστόσο να επηρεαστούν όλα τα ακίνητα. Δηλαδή, η μείωση δεν θα είναι οριζόντια.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2019 ήταν μειωμένος μεσοσταθμικά κατά 22%, με τις ελαφρύνσεις του φόρου να κυμαίνονται από 10% έως 30%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του ΕΝΦΙΑ, από το 2020 μειώσεις θα επέλθουν και στους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς και γονικής παροχής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...