Κόσμος

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Πού έφτασε ο Ερντογάν μέχρι την εκεχειρία (βίντεο)

Τη βόρεια Συρία και ειδικότερα τα εδάφη που βρίσκονταν υπό Κουρδική κυριαρχία βομβάρδισε η Τουρκία μετά την έναρξη της «Πηγής Ειρήνης».

Για εννέα ημέρες η Άγκυρα «σφυροκοπούσε» τα εδάφη της Βόρειας Συρίας μέχρι να επέλθει συμφωνία με τις ΗΠΑ για πενθήμερη εκεχειρία.

Η αιματοχυσία έλαβε τέλος με την προσωρινή κατάπαυση πυρός, με σκοπό να παραδοθεί στον Ταγίπ Ερντογάν «ζώνη ασφαλείας» 32 χιλιομέτρων και να αποχωρήσουν οι κουρδικές δυνάμεις από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Η εξέλιξη της τουρκικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης», που προκάλεσε μια νέα ανθρωπιστική κρίση στη δοκιμαζόμενη Συρία με δολοφονίες και εκτελέσεις δεκάδων αμάχων, καθώς και με εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, παρουσιάζεται με ακρίβεια στην εφαρμογή syria.liveuamap.com, που σκιαγραφεί τις πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή και όχι μόνο.

Ο τουρκικός στρατός, με συμπαραστάτες του Σύρους αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, άρχισε την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» με βομβαρδισμούς από αέρος στην Ταλ Ριφ Ατ και στο Αλ Αρίμα, στις παραμεθόριες περιοχές της Μαμπίτζ.

Ακολούθησαν μάχες γύρω από το Κομπάνι, για το οποίο ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως δεν θα καταλάβει, ωστόσο οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βομβάρδισαν το Γιαραμπλούς και περιοχές απέναντι από τη Μαμπίτζ. Περιοχές εκεί καταλήφθηκαν από Τούρκους και Σύρους αντικαθεστωτικούς, ωστόσο μετά την προέλευση του Συριακού Στρατού, οι εισβολείς απομακρύνθηκαν.

https://youtu.be/btlwI_iIWnw

Η τουρκική εισβολή επικεντρώθηκε περισσότερο στη Δυτική Συρία, όπου οι μάχες συνεχίζονται σποραδικά, μια μέρα μετά τη συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Επίκεντρο των μαχών είναι η πόλη Σερέ Κανιγιέ (Ρας Αλ Αΐν στα Αραβικά), όπου οι Κούρδοι αντιστέκονται για ένατη μέρα έναντι των αεροπλάνων και των χερσαίων τουρκικών δυνάμεων.

Δυτικά της Ρας Αλ Αΐν, βρίσκεται το κομμάτι που καταλήφθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις και το οποίο φθάνει μέχρι την Τελ Αμπιάντ, στα σύνορα με το Ακτσάκαλε.

Όπως αναφέρει το philenews.com βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και σε νοτιότερες περιοχές εντός Συρίας, ωστόσο οι τουρκικές δυνάμεις δεν προωθήθηκαν ούτε στη Ράκκα, ούτε στην Άιν Ίσσα, αφού μετά τη συμφωνία Δαμασκού – Κούρδων, ο συριακός στρατός προέλαυνε και οι Κούρδοι προφύλαξαν τα αστικά κέντρα.

https://youtu.be/wOcbQoX1f2I

*Με κίτρινο χρώμα στον χάρτη παρουσιάζονται οι κουρδικές δυνάμεις, με μπλε οι τουρκικές δράσεις, με πράσινο τα εδάφη που κρατούν οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Με κόκκινο παρουσιάζονται οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ, δηλαδή του Συριακού Αραβικού Στρατού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...