Εκκλησία

“Στρατόπεδα” στην Ελλαδική Εκκλησία για το ουκρανικό-Απάντηση στον Μητροπολίτη Κυθήρων και ρελάνς του Μητροπολίτη Μεσογαίας-Οι Ρώσοι μπλέκουν στο θέμα την παρουσία Πομπέο στην Αθήνα

Αυτό που φοβόμασταν όλοι ότι θα συμβεί στην Ελλαδική Εκκλησία, δηλαδή η δημιουργία δύο “στρατοπέδων” μετά την απόφαση για την ουκρανική εκκλησία, αυτό διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Μετά τις παρεμβάσεις των Μητροπολιτών Κυθήρων και Πειραιώς η διοικούσα εκκλησία αναγκάστηκε σε διευκρινίσεις. Στην σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: διαβάστε εδώ

Από την άλλη υπάρχουν οι Μητροπολίτες που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να διαρραγεί η σχέση με το Φανάρι όπως ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, από του οποίου την Μητρόπολη προέκυψε ο πρώτος Έλληνας “Επίσκοπος” της νέας ουκρανικής Εκκλησίας.

Στην άλλη όχθη, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας ο οποίος σε συνέντευξη στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία» αποκαλύπτει πως είχε υποβάλλει σχετική επιστολογραφία στον Αρχιεπίσκοπο, εκθέτοντας τις παραμέτρους και την πολυπλοκότητα του όλου θέματος που θα απασχολήσει ή ακόμα και θα μονοπωλήσει την εκκλησιαστική επικαιρότητα τους επόμενους μήνες. Όπως λέει ο ίδιος ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές το όλο ζήτημα πρέπει να λυθεί σε επίπεδο Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, ενώ θεωρεί ότι υπήρξε βιασύνη αφού ήταν προτιμότερο το θέμα να «ωριμάσει» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Τονίζει, επίσης, ότι δεν έλαβε χώρα κάποια ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ δεν δίστασε να απαντήσει και στα ερωτήματα όσον αφορά στα λεγόμενα ορισμένων Ιεραρχών που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη στάση της Ρωσικής πλευράς λέγοντας πως εκείνος δεν ένιωσε να απειλείται από τους Ρώσους και πως απλά ένιωσε πως ήρθαν για να “ψαρέψουν”και καταλήγοντας ζητώντας «να μην φορτωθούμε το βάρος του σχίσματος»

Σημειωτέον πως την Παρασκευή αναμένεται στην χώρα μας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

To ενδιαφέρον στρέφεται αύριο όμως στην ρωσική πλευρά καθώς όπως αναφέραμε και χθες αναμένεται να συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ρώσοι αναλυτές εκτιμούν πως είναι πιθανό ότι η τύχη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως θα συναντήσει και την Εκκλησία της Ελλάδας (διακοπή κοινωνίας). Ωστόσο, το Πατριαρχείο της Μόσχας διαβεβαίωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ότι η απόφαση της Ελληνικής Εκκλησίας στην Ουκρανία θα μελετηθεί προσεκτικά στη συνάντηση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία θα διεξαχθεί στις 17 Οκτωβρίου.

"Πρέπει κανείς να καταλάβει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν αναγνώρισε τους Ουκρανούς σχισματικούς σύμφωνα με τη βούλησή της, αλλά ως αποτέλεσμα της πίεσης της Κωνσταντινούπολης με την οποία έχουν μεγάλες και βαθιές δεσμεύσεις, αλλά δεν δικαιολογείται η δράση τους από θεολογική, κανονική και ηθική άποψη. Η εκκλησία μας, όπως νομίζω, θα διακόψει την Ευχαριστιακή κοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας, διότι έχει κάνει ακριβώς αυτό που έκανε το Φανάρι πριν από ένα χρόνο ", δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Αρκάτι Μάλερ σε συνέντευξη στο RIA Novosti.

Στην ρωσική πλευρά πάντως επικρατεί αναβρασμός. Σε μια επίδειξη δύναμης ο Μητροπολίτης Ιλαρίων σε συνέντευξή του ανέφερε πως οι επισκοπές της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο εξωτερικό έχουν περισσότερες από 800 ενορίες.

Η επίσκεψη Πομπέο

Πάντως εκεί που εστιάζουν Ρώσοι αναλυτές είναι το γεγονός πως ενώ σύμφωνα με τις πηγές τους το ουκρανικό θέμα ήταν εκτός της ημερήσιας διάταξης της Ιεραρχίας εμφανίστηκε εντελώς απροσδόκητα και μιλούν ανοιχτά για μια... «σύμπτωση» που είχε να κάνει με την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, του μοναδικού δυτικού πολιτικού που συνεχάρη δημόσια την Ουκρανία για τη δημιουργία της νεάς εκκλησίας!

Σύμφωνα με τους Ρώσους αναλυτές αυτό οδήγησε στην υπόθεση ότι το Στειτ Ντιπάρτμεντ συζήτησε με τις ελληνικές αρχές το θέμα της αναγνώρισης των Ουκρανών σχισματικών. Οι Ρώσοι αναλυτές καταλήγουν πως δεν είναι μυστικό για τον ελληνικό κλήρο ότι, γενικά, το ζήτημα αυτό δεν είναι τόσο θρησκευτικό όσο πολιτικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ