Ελληνοτουρκικά

Στη «φόρα» το σχέδιο Ερντογάν: Στόχος η επέκταση των εδαφών της Τουρκίας - Κομβικό έτος το 2023

Σχέδιο υψηλού ρίσκου επιχειρεί να εφαρμόσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος του να καταστεί κυρίαρχος στην περιοχή και ηγέτης των μουσουλμάνων. Πρόκειται για μια επιδίωξη που εντάσσεται σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο εμπεριέχει και το στοιχείο της προσωπικής αλαζονείας και μεγαλομανίας του.

Σε αυτό τον σχεδιασμό εντάσσεται η Κύπρος, η Συρία, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Ελλάδα (Αιγαίο), Βαλκάνια, όπως κι άλλες χώρες στις οποίες ενισχύει την επιρροή της η Άγκυρα.

Προσεγγίζοντας ως πακέτο την περιοχή, ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας επιχειρεί να θέσει είτε υπό την κατοχή του εδάφη τρίτων κρατών είτε υπό την επιρροή του τις χώρες τούτες. Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως προ πολλού –από το 2012– ο Ερντογάν είχε προαναγγείλει πως μέχρι το 2023, όταν δηλαδή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια τουρκικού κράτους, θα μπορέσει να παρουσιάσει αποτελέσματα που θα ενισχύουν, θα μεγαλώνουν, τη χώρα του, αναφέρει το philnews.com

Η εισβολή στη Συρία εντάσσεται στον σχεδιασμό αυτό ενώ το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο. Οι τελευταίοι, σχετικά, σχεδιασμοί παραπέμπουν στα μεγαλεπήβολα σχέδια του ηγέτη της κατοχικής Τουρκίας: Η εισβολή, δηλαδή, στην κυπριακή ΑΟΖ, η επιβολή τετελεσμένων επί του εδάφους και η συστηματική προσπάθεια ισλαμοποίησης των κατεχομένων.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα παρουσιάζεται πιεστική με τη Λιβύη για να καθορίσουν ΑΟΖ(!), αλλά και προς τον Λίβανο για να μην προχωρεί σε συνεργασίες με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επί του παρόντος οι τουρκικές πιέσεις δεν φαίνεται να αποδίδουν.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία διατηρεί τα δύο γεωτρύπανα, «Πορθητής» και «Γιαβούζ», τα οποία προστατεύονται από το πολεμικό ναυτικό της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «Γιαβούζ» μεταφέρονται υλικά (λάσπη, σωλήνες), τα οποία είναι απαραίτητα για να διενεργηθεί γεώτρηση, κάτι που αναμένεται να γίνει προσεχώς.

Παράλληλα με τα πιο πάνω, σε διπλωματικό επίπεδο, υπάρχει μια «χαλαρή» κινητικότητα, που αφορά στο Κυπριακό με προσπάθειες χαμηλών τόνων από τα Ηνωμένα Έθνη για να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση, Γκουτέρες- Αναστασιάδη- Ακιντζί, περί τα τέλη Νοεμβρίου σε ευρωπαϊκή πόλη.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΣ

Μια η Τουρκική άσκηση «Αποφασιστικότητα», μια η Εθνική άσκηση «Παρμενίων», μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι καθ’ όλα προκλητικοί γείτονες δεν άφησαν ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, καταγράφοντας και τον μήνα που πέρασε, 234 παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν σταλεί σε ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, στις πρεσβείες της χώρα μας και σε άλλους οργανισμούς, στις 203 περιπτώσεις, η παραβίαση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων έγινε από Πολεμικά πλοία και ακταιωρούς της Τουρκικής ακτοφυλακής, αναφέρει το hellasjournal.com

Τα τρία περιστατικά- σε προγενέστερα έτη ήταν κατά πολύ περισσότερο αυξημένος ο αριθμός αυτός- τα πλωτά μέσα της Τουρκίας, πλησίασαν κοντύτερα των 6 ναυτικών μιλίων στις νησίδες των Ιμίων.

Για να κατανοηθεί η κλιμακούμενη αύξηση των προκλήσεων και στο Αιγαίο, που μαρτυρά ένα μεγάλο μέρος της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας, είναι οι αμείλικτοι αριθμοί. Από την αρχή του χρόνου, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οι παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων έφτασαν τις 1673, την στιγμή που για όλο το 2018 ήταν 1479.

Πάντως κατά την διεξαγωγή της Τουρκικής άσκησης «Αποφασιστικότητα» που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο, από το Πολεμικό Ναυτικό σημείωναν ότι «ήταν πολύ προσεκτικοί οι Τούρκοι» στις κινήσεις τους.

Απ’ ότι φάνηκε από το αριθμητικό δεδομένο του μήνα που αφορά την παραβατική συμπεριφορά, όντως ήταν αρκετά προσεκτικοί οι γείτονές μας, με σκοπό να «γράψουν» προβλεπόμενους αριθμούς αμφισβήτησης στο Αιγαίο…

Όμως δεν ήταν μόνο η Τουρκική άσκηση, διότι στα τέλη του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η Εθνική άσκηση «Παρμενίων 2019» που κι εκεί δεν ήταν λίγες οι μονάδες επιφανείας από τους τουρκικούς ναυστάθμους, που είχαν βγει στο Αιγαίο με σκοπό την παρακολούθηση και καταγραφή των ναυτικών γυμνασίων από τον Ελληνικό στόλο.

Οι γείτονας έφτασαν στο σημείο να βρίσκονται στο οπτικό πεδίο όσων ήταν στο παρατηρητήριο που είχε στηθεί στην Σαμοθράκη και από τα περίπου 5-6 ναυτικά μίλια να παρακολουθούν τα πραγματικά πυρά των Φρεγατών, Πυραυλακάτων, Κανονιοφόρων που πήραν μέρος στην άσκηση. Την ώρα που το κάθε πλήρωμα των μονάδων επιφανείας στον Παρμενίωνα ήταν επιφορτισμένο με την αποστολή που τους έθετε το σχέδιο της άσκησης, έπρεπε κάθε λίγο να επαναλαμβάνουν προς τα Τουρκικά πλοία ότι έχουν περάσει σε μικρότερη απόσταση από την προβλεπόμενη σ’ ένα Ελληνικό νησί και πως πρέπει εκείνη την στιγμή ν’ αλλάξουν την ρότα τους.

Συνεπώς με βάση τους αριθμούς, δεν πρέπει να πέρασε μια ημέρα ηρεμίας, που τα Ελληνικά πολεμικά πλοία δεν βρέθηκαν σε πραγματικές ναυτικές επιχειρήσεις και απομάκρυνσης της Τουρκικής παραβατικότητας.

Μπορεί η κυβέρνηση Ερντογάν να έχει στρέψει την προσοχή της τώρα στην Συρία και τα όσα θέλει να πετύχει εκεί, τα οποία αφορούν και την χώρα μας, όμως δεν φαίνεται να αφήνει: πρώτον την Κυπριακή ΑΟΖ και τα όσα παράνομα πράττει εκεί, ούτε όμως το Αιγαίο, που έρχεται τρίτο- επι του παρόντος- στις προτιμήσεις των προκλήσεων από την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...