Κόσμος

Πού στοχεύει ο Ερντογάν με την δημιουργία ενός νέου Ισλαμικού Κράτους;

Ενώ οι πολεμικές επιχειρήσεις στην βορειοανατολική Συρία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, η διεθνής κοινότητα παραμένει αμήχανη απέναντι στην Άγκυρα η οποία καθορίζει πια τα πράγματα στη Μέση Ανατολή.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία και οι φόβοι για μια ανυπολόγιστη ζημιά που μπορεί να κοστίσει ακριβά ακόμη και στη Δύση, διαρκώς αυξάνονται. Στο πυρήνα όλων των συζητήσεων βρίσκεται αναμφίβολα η ενδεχόμενη αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους και ο κίνδυνος επέκτασής του τόσο στην πολύπαθη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Η Μαίρη Μπόση, καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πειραιά εκτιμά μιλώντας στο newsit.gr, ότι πλην ελαχίστων περιπτώσεων, δύσκολα οι τζιχαντιστές θα φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εκείνο αντιθέτως που είναι πιθανό να συμβεί, είναι η στρατολόγηση νέων μελών μέσω των κοινωνικών δικτύων, εξηγεί θυμίζοντας ότι ότι οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους σε αυτόν τον τομέα.

«Μια αναβίωση των εξτρεμιστών του ISIS θα προκαλέσει τέτοια αναστάτωση στο Ιράκ, όπου υπάρχουν θύλακες τζιχαντιστών, που θα δώσει άλλοθι στην Άγκυρα να επέμβει»

«Από την άλλη» συμπληρώνει η κ. Μπόση, «άλλου τύπου στρατολογήσεις και άλλου τύπου μιμήσεις από άτομα προερχόμενα από τον ευρωπαϊκό χώρο». «Οι τζιχαντιστές που βρίσκονται στη βορειοανατολική Συρία, θα μείνουν εκεί και θα πολεμήσουν ως εμπροσθοφυλακές του τουρκικού Στρατού, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν. Εκτιμώ ότι ο Ερντογάν, έναντι ανταλλαγμάτων, θα τους διατηρήσει στις μάχες κατά των Κούρδων», εξηγεί στο newsit.gr.

Ο Ερντογάν απευθύνεται στο Ισλαμικό Κράτος

Άριστη γνώστης των τεκταινομένων στη Μέση Ανατολή και της πολιτικής της Άγκυρας διαχρονικά, η Μαίρη Μπόση παρατηρεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθύνεται εντέχνως στους εξτρεμιστές του ISIS. «Προσέξτε τη ρητορική του Ερντογάν» λέει. «Χαρακτήρισε τον πρώτο Τούρκο νεκρό στρατιώτη, μάρτυρα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη είναι σαν να απευθύνεται στους τζιχαντιστές. Αυτοί είναι που έχουν μάρτυρες. Πρέπει να είναι εξτρεμιστής θρησκευόμενος κάποιος για να χαρακτηριστεί μάρτυρας. Ο Ερντογάν δεν μιλούσε απλώς στον κόσμο. Απευθυνόταν και στο Ισλαμικό Κράτος. Χρησιμοποιεί την εξτρεμιστική ορολογία των τζιχαντιστών», υπογραμμίζει.

Βολεύει όμως την Άγκυρα και την πολιτική της η αναβίωση του Ισλαμικού Κράτους; Η Μαίρη Μπόση είναι σαφής. «Η Τουρκία», λέει, «έχει επεκτατική πολιτική». Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με την καθηγήρια Διεθνούς Ασφάλειας, την απασχολεί και η επέκταση στο Ιράκ. Ίσως σ’ αυτό το πλαίσιο να τον διευκόλυνε μια αναγέννηση της ισλαμικής τρομοκρατίας. «Εκ των πραγμάτων, μια αναβίωση των εξτρεμιστών του ISIS θα προκαλέσει τέτοια αναστάτωση στο Ιράκ, όπου υπάρχουν θύλακες τζιχαντιστών, που θα δώσει άλλοθι στην Άγκυρα να επέμβει» λέει η κ. Μπόση και προσθέτει ότι «δεν αποκλείεται να ενσωματώσει στα δικά του στρατεύματα τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους, δεδομένου ότι το έχει κάνει και στο παρελθόν».

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...