Κόσμος

Ο τουρκικός πόλεμος ενάντια στους Κούρδους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης: η λογοκρισία, οι συλλήψεις και οι ιστοτόποι που διώκονται

Το τουρκικό μέτωπο στην Συρία ενάντια στους Κούρδους έχει και τις πλάτες μιας ενορχηστρωμένης μιντιακής προπαγάνδας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας σιωπά κάθε επικριτική φωνή της στρατιωτικής επιχείρησης. Αντιστοίχως επαινούνται μέσα ενημέρωσης που «συμβάλλουν στην εθνική ενότητα». Δημοσιογράφοι συνελήφθησαν για τη μετάδοση επίσημων δηλώσεων των αραβο-κουρδικών δυνάμεων. Στη χώρα, έχει υπάρξει επίσης αποκλεισμός πρόσβασης στο διαδίκτυο για μέρες.

Η λογοκρισία είναι υψηλότερη από το πραξικόπημα μετά το 2016!!

Με λίγα λόγια η επίθεση που ξεκίνησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των Κούρδων στη Συρία διεξάγεται επίσης στο εσωτερικό μέτωπο στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας. Μιλάμε για έναν πόλεμο λογοκρισίας σε τηλεόραση, εφημερίδες και κοινωνικά δίκτυα, συλλήψεις αντιπάλων και επικριτών ή απλών πολιτών που αμφισβητούν τις πολιτικές της Άγκυρας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (RTÜK), το οποίο σε επίσημη δήλωση που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες απειλεί να «σιωπήσει» τις φωνές που αντιτίθενται στην επιχείρηση «ειρήνης».

"Δεν θα ανεχτούμε τις εκπομπές που εξυπηρετούν το σκοπό της τρομοκρατίας, που θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους πολίτες μας με ψευδείς και προκατειλημμένες πληροφορίες ", σημειώνει το RTÜK, προσθέτοντας ότι λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα εναντίον αυτών ενώ ταυτόχρονα το ανώτατο συμβούλιο ραδιοφώνου και τηλεόρασης επαίνεσε όσους «συμβάλλουν στην εθνική ενότητα» με τη δημοσίευση κυβερνητικών θέσεων.

Τις τελευταίες ημέρες, δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν για τη δημοσίευση επίσημων δηλώσεων από τη Συριακή Δημοκρατική Δύναμη (Sdf), την αραβο-κουρδική συμμαχία που είναι ο πρωταγωνιστής της πάλης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (SI, πρώην Isis), στόχος της οποίας είναι σήμερα τα στρατεύματα της Άγκυρας. Όχι μόνο οι δημοσιογράφοι, αλλά και δεκάδες χρήστες του διαδικτύου κατέληξαν πίσω από τα κάγκελα για τοποθετήσεις τους σε κοινωνικά δίκτυα που ενοχλούσαν τις κυβερνητικές αρχές.

Ο διευθυντής της ηλεκτρονικής εφημερίδας BirGün κατηγορήθηκε ότι "έχει ενσταλάξει εχθρότητα και μίσος" στους ανθρώπους και δεν θα μπορέσει να εγκαταλείψει τη χώρα. Θα πρέπει να απαντήσει βάσει του άρθρου 216 του τουρκικού ποινικού κώδικα, διότι χρησιμοποίησε τα νέα "που ελήφθησαν από τους οργανισμούς" στη σύνταξη ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο. Επίσης, στην περίπτωση αυτή, η μόνη αποδεκτή πηγή είναι η επίσημη.

Μια άλλη πτυχή που διαφοροποιεί τη λογοκρισία που έχει τεθεί σε εφαρμογή στις μέρες μας είναι ότι απευθύνεται και επηρεάζει ορισμένες περιοχές της χώρας ειδικότερα, όπως ο νότος, ενώ σε άλλες περιοχές η πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα και στους ιστοτόπους είναι πιο τακτική. Για τη νότια περιοχή, κοντά στα συριακά σύνορα και όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός Κούρδων, το μπλοκάρισμα εξηγείται από την ανάγκη να αποφευχθεί η πρόσβαση ή η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εχθρών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Netblocks, μία από τις σημαντικότερες για την ανίχνευση της λογοκρισίας στο διαδίκτυο, η Τουρκία έχει στοχεύσει στα δημοφιλέστερα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter και το Whatsapp που είναι απρόσιτα σε τρία μεγάλα κέντρα στο νότο: Gaziantep, Şanlıurfa και Hatay. Πίσω από το μπλοκάρισμα υπήρχε το χέρι της Türk Telekom, του κύριου παρόχου δικτύου που είναι επίσης εν μέρει κρατικής ιδιοκτησίας.

Τέλος, υπάρχει ένα ενδιαφέρον στοιχείο που πρέπει να σημειωθεί όσον αφορά τη λογοκρισία: με την ευκαιρία του (αποτυχημένου) πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, οι αρχές είχαν διακόψει την πρόσβαση στο δίκτυο σε εθνική κλίμακα, αλλά μόνο για λίγες ώρες. Σήμερα, ωστόσο, η "συσκότιση" είναι επιλεκτική, αφορά μόνο ορισμένες περιοχές της χώρας και συνεχίζεται εδώ και αρκετές ημέρες.

Αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις μειονότητες, τους πολιτικούς αντιφρονούντες και τους αντιπάλους. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη - υπογραμμίζει ο διευθυντής έρευνας του Freedom House Adrian Shahbaz - και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...