Αρχείο

«Ουρανός»: Το πρώτο πιστοποιημένο ελληνικό drone - Χρησιμοποιήθηκε στον εντοπισμό της Σούζαν Ίτον (βίντεο)

Κατασκευάστηκε στα Χανιά και αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο drone στην Ελλάδα

Με εφαρμογές στην έρευνα και διάσωση, στην πυρανίχνευση και στην επιτήρηση θαλάσσιων ή χερσαίων συνόρων, αλλά και κρίσιμων εθνικών εγκαταστάσεων, το πρώτο πιστοποιημένο σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους καθιστά την Κρήτη και τα Χανιά πρωτοπόρους στην τεχνολογία του αύριο.

Το πρώτο πιστοποιημένο drone στην Ελλάδα κατασκευάστηκε στα Χανιά από εταιρεία με έδρα στο Βιοτεχνικό Πάρκο και θεωρείται ως το μοναδικό ασφαλές για να πετά στους ελληνικούς αιθέρες μαζί με επανδρωμένα πτητικά μέσα.

Το σύστημα “Ουρανός” έχει αυτονομία δέκα ώρες, μπορεί να πετάει από τον σταθμό εδάφους μέχρι 100 χιλιόμετρα και ύψος 14.000 πόδια. Η ταχύτητά του μπορεί να φτάσει τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ έχει μεγάλη εμβέλεια. Διαθέτει τρεις κεραίες gps και δύο διαφορετικές ασύρματες ζεύξεις. Στο drone προσαρτάται μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας και μία θερμική κάμερα, παρέχοντας υψηλής ποιότητας εικόνα. Επιπλέον, διαθέτει σύστημα εφεδρείας που του εξασφαλίζει απόλυτη πτητική ασφάλεια.

Κρατικοί και ευρωπαϊκοί οργανισμοί κυρίως, αλλά και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων κάνουν χρήση του μη επανδρωμένου συστήματος “Ουρανός”. Το περασμένο καλοκαίρι, το “Ουρανός” συμμετείχε στις έρευνες για τον εντοπισμό της Αμερικανίδας βιολόγου Susanne Eaton.

Στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας παρουσίασαν στην “ΚΡΗΤΗ TV” τις δυνατότητες του μη επανδρωμένου αεροσκάφους “Ουρανός”, σε μια πτήση από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μάλεμε. O διευθυντής επιχειρήσεων της εταιρείας “Αltus” κ. Μανόλης Μπατζέλης εξήγησε καταρχήν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών με μη επανδρωμένα συστήματα.

«Μη επανδρωμένα συστήματα είναι κυρίως τα εναέρια που έχει συνηθίσει ο κόσμος, αλλά δεν είναι μόνο αυτά, είναι και επιφανείας, δηλαδή θαλάσσια, όπως βαρκάκια, είναι τα υποβρύχια, καθώς επίσης τα εδάφους», σημείωσε.

Ο κ. Μπατζέλης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προτάσσοντας την ασφάλεια. Για δε το σύστημα “Ουρανός” είπε ότι διαθέτει μηχανισμό που θα εφαρμοστεί παγκοσμίως από το 2020, και ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον χειριστή να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο, που ακριβώς βρίσκεται το drone, σε ποιες συντεταγμένες, σε συνάρτηση με άλλα, επανδρωμένα και μη αεροσκάφη. Επιπλέον, είναι κατασκευασμένο για να πετάει πολύ μακριά και πολύ ψηλά και να καλύψει μια περιοχή μεγάλης ακτίνας με μια μόνο πτήση, λόγω της αυτονομίας του και του συστήματος εφεδρείας.

Ωστόσο, η κατασκευή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα πρότυπα κορυφαίων παγκόσμιων οργανισμών δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ο κ. Ηλίας Γλυμιδάκης, υπεύθυνος Τεχνικού Τμήματος της εταιρείας, σημείωσε ότι «χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να φτάσουμε εδώ. Ξεκινήσαμε βήμα-βήμα, μελετήσαμε την αγορά, μελετήσαμε εταιρείες που παράγουν μηχανισμούς για drones, εξειδικευμένες στον χώρο και παγκοσμίως εδραιωμένες».

Με την πιστοποίηση του πρώτου ελληνικής κατασκευής drone από την αρμόδια Διεύθυνση Πτητικών Προτύπων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανοίγει ένας νέος δρόμος στον χώρο των κατασκευών συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και της ανάπτυξης του τομέα. Ταυτόχρονα, η πιστοποίηση έρχεται να αποδείξει τις δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα για την αξιόπιστη κατασκευή, ανάπτυξη και ασφαλή λειτουργία drones σε πολλές εμπορικές εφαρμογές.

https://youtu.be/8o3APcxNXwo

Πηγή: neakriti.gr (Παπαδογιαννάκη Βίκυ)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...