ΗΠΑ

ΗΠΑ: "Κανένας στρατιώτης μας δεν θα επιβλέψει την εκεχειρία στη Συρία"

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την αποχώρησή τους από τη βόρεια Συρία ενώ όπως αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου, θα διατηρηθεί μια επιτήρηση της ζώνης από αέρος.

Στο ζενίθ φαίνεται να βρίσκονται τόσο η αμφισημία όσο και η θολή διπλωματική πολιτική των ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία για πενθήμερη καταύπαση του πυρός στη Συρία. Οι πανηγυρισμοί της τουρκικής πλευράς και οι αμετακίνητες θέσεις του Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιμένει να αποκαλεί τους Κούρδους τρομοκράτες, εγείρουν σοβαρούς προβληματισμούς. Η Ευρώπη αλλά και οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ μιλούν για μια συμφωνία που κάθε άλλο παρά την ειρήνη επιβάλλει. Πάντως, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία τα τουρκικά πυρά εξακολούθησαν να ηχούν.

Στο μεταξύ, οι κουρδικές δυνάμεις κλήθηκαν να αποσυρθούν, ενώ ο τουρκικός στρατός θα έχει πλέον τον κύριο έλεγχο στη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, μετά τις επικρίσεις για τη συμφωνία συνεχίζουν την αποχώρησή τους από τη βόρεια Συρία και διαμηνύουν ότι κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν θα βοηθήσει να γίνεται σεβαστή η «ζώνη ασφαλείας» μεταξύ των Κούρδων και της Τουρκίας. Το μήνυμα αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ.

Ο Έσπερ διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε επαφή με την Τουρκία και τους Κούρδους μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) με τις οποίες είχαν συμμαχήσει οι Αμερικανοί στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Καμία αμερικανική χερσαία δύναμη δεν θα συμμετάσχει στην εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας, εντούτοις θα παραμείνουμε σε επικοινωνία τόσο με την Τουρκία όσο και με τις SDF», σημείωσε ο Έσπερ σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μια επιτήρηση της ζώνης από αέρος, για να εγγυώνται κυρίως την ασφάλεια των φυλακών όπου κρατούνται οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο Αμερικανός ομόλογός του Μαρκ Μίλεϊ μίλησαν σήμερα στο τηλέφωνο και συζήτησαν την κατάσταση ασφαλείας και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία, έγινε γνωστό από το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ