Κόσμος

Ρώσοι βομβαρδίζουν τζιχαντιστές στο Καμπάνι - Άγριες επιθέσεις ΤΕΔ-FSA σε χωριά αμάχων στη Β.Συρία - Συντονισμός Μόσχας-Δαμασκού

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Άγριες συγκρούσεις σημειώνονται στο Κόμπανι της Συρίας τις τελευταίες ώρες, καθώς τα τουρκικά στρατεύματα και τζιχαντιστές που υποστηρίζουν, συνεχίζουν τις επιθέσεις στη Βόρεια Συρία, παρά την ανακοίνωση της συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Συγκεκριμένα, οι τζιχαντιστές της Συρίας που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, στοχοποιούν χωριά αμάχων δυτικά του Κόμπανι. Οι τουρκικές και φιλοτουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν τη συστηματική εθνοκάθαρση των Κούρδων, με τη Δύση να αρκείται στην λεκτική κατακραυγή των απάνθρωπων πρακτικών των νεο-οθωμανών.

Οι Κούρδοι του YPG/SDF δηλώνουν ότι η κατάπαυση του πυρός στη Συρία μπορεί να ισχύσει μόνο αν αποχωρήσουν οι Τούρκοι εισβολείς από τη Βόρεια Συρία. "Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Οφείλουμε να αγωνιστούμε μέχρι τέλους".

https://twitter.com/kurdistannews24/status/1185467541759524864?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1185467541759524864&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2Fwp-admin%2Fpost-new.php

https://twitter.com/ynms79797979/status/1185488468115443712

Με λίγα λόγια, και εφόσον η εκεχειρία δεν τηρείται από την τουρκική πλευρά, οι εμπειροπόλεμοι Κούρδοι ξεκαθαρίζουν πως οι Τούρκοι πρέπει να φύγουν, και ο κουρδικός αγώνας θα έχει αυτό ως κύριο στόχο.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πλήττει θέσεις τζιχαντιστών στο Καμπάνι, καθώς και σε Hazareen και Ιντλίμπ.

https://twitter.com/Electro_Media/status/1185456792970682368?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1185456792970682368&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2Fwp-admin%2Fpost-new.php

Εκατοντάδες τζιχαντιστές μεταφέρονται από το κυβερνείο του Ιντλίμπ κοντά στη Λαττάκεια (περιοχή ισχυρής επιρροής των Ρώσων), καθώς προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον Συριακό Αραβικό Στρατό (SAA) στην περιοχή Jabal Al-Akrad.

Σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης στη Συρία, Αλεξέι Πατσίν, δήλωσε ότι τουλάχιστον 500 τρομοκράτες έχουν ήδη μεταφερθεί από την Ιντλίμπ στη Λαττάκεια, επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 3.500 ένοπλοι της οργάνωσης Hay'at Tahrir Το Al-Sham σχεδιάζουν να αναδιοργανωθούν και να δραστηριοποιηθούν εκεί.

Σύμφωνα με τη δήλωσή του, "ενώ οι τρομοκράτες αναδιοργανώνονται ακόμα", 500 ένοπλοι μεταφέρθηκαν από τα προάστια της Ιντλίμπ στη Λαττάκεια, ενώ οι περισσότεροι από τους οποίους κατάγονται από ξένες χώρες».

Αυτή η κίνηση του Hay'at Tahrir Al-Sham, του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκμενιστάν (ASA) οδήγησε στην στρατηγική απάντηση του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) και των συμμάχων τους να αναπτύξουν αρκετές ενισχύσεις στα νότια προάστια του Καμπάνι.

Η πόλη Καμπάνι είναι σήμερα μια υψηλή προτεραιότητα για τη Δαμασκό και τον Συριακό Αραβικό Στρατό, καθώς βρίσκεται σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του κυβερνείου της Λαττάκειας.

Τέλος, το Καμπάνι βλέπει σε μεγάλο μέρος της βόρειας περιοχής του Al-Ghaab, το οποίο αν καταληφθεί θα προσφέρει μια σαφή πορεία προς τη στρατηγική πόλη Jisr Al-Shughour στο κυβερνείο Ιντλίμπ.

https://twitter.com/lummideast/status/1185478580941348864

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΟΣΧΑΣ-ΔΑΜΑΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, συναντήθηκε χθες Παρασκευή, με τον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου για τη Συρία Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ, τον Ρώσο Υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Βσερχίν και τη διπλωματική ομάδα τους.

Οι συνομιλίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης αφορούσαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ιδιαίτερα στην περιοχή Al-Jazeera και την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα - με μορφή εισβολής - σε αυτήν, επισημαίνει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ο Πρόεδρος αλ Άσαντ τόνισε ότι οι αποφάσεις τώρα και στο μέλλον πρέπει να επικεντρωθούν στον τερματισμό της επιχείρησης "Πηγή Ειρήνης" και στην απομάκρυνση όλων των τουρκικών, αμερικανικών και άλλων παράνομων δυνάμεων από όλες τις περιοχές της Συρίας, δεδομένου ότι αποτελούν κατοχικές δυνάμεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και συμβάσεις και ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να τους αντισταθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Η ρωσική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας στην εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Η ρωσική πλευρά τόνισε επίσης την απόρριψη από τη Ρωσία οποιουδήποτε βήματος ή ενέργειας που παραβιάζει αυτήν την κυριαρχία και περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση ή/και επηρεάζει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, στόχος που εξαρτάται καταρχάς από την εξάλειψη των εναπομείναντων τρομοκρατικών πυρήνων στη χώρα και την ανάκτηση του ελέγχου όλων των συριακών περιοχών, συμπεριλαμβανομένων όλων των παραμεθόριων περιοχών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι υπό εξέλιξη προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής για τη συζήτηση του συντάγματος. Ο Πρόεδρος αλ Άσαντ και ο Λαυρέντιεφ εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο αυτών των προετοιμασιών.

Τόνισαν ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία αυτής της επιτροπής είναι η απουσία οποιασδήποτε εξωτερικής παρέμβασης στο έργο της και ο σεβασμός όλων των μερών στη βάση πάνω στην οποία συγκροτήθηκε αυτή η επιτροπή, η οποία είναι ο διάλογος μεταξύ των μερών της Συρίας.

Ο Λαυρέντιεφ ενημέρωσε τον πρόεδρο αλ Άσαντ για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επισκέψεων του Προέδρου Πούτιν στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αρχηγός του Προεδρείου της Εθνικής Ασφάλειας, ο στρατηγός Αλί Μαμούλκ, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικών, Ayman Sosan, και ο Ρώσος Πρέσβης στη Δαμασκό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...