Ενέργεια

"Δεύτερες σκέψεις" ΕΝΙ για κυπριακή ΑΟΖ - Αποχωρεί λόγω της τουρκικής προκλητικότητας; Ανακάλυψε γιγαντιαία αποθέματα φ/α στη Λιβύη

Αδιανόητου μεγέθους «παιχνίδια» διαδραματίζονται από εταιρείες κολοσσούς σε ότι αφορά την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με χώρες της περιοχής, ενώ πλέον λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η Τουρκία, η οποία απειλεί τους πάντες θέλοντας να επιβάλει τα συμφέροντα της. 

Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η ιταλικών συμφερόντων ΕΝΙ, η οποία φέρεται να ανακάλυψε ένα ακόμη τεράστιο κοίτασμα της Λιβύη, την ίδια στιγμή που οι εργασίες της συγκεκριμένης εταιρείας στην Κύπρο, έγιναν «επικίνδυνες» και «απρόβλεπτες» λόγω Ερντογάν, προμηνύοντας πολύ σύντομα εξελίξεις.     

«Η Λιβύη, μαζί με την ανατολική Μεσόγειο, είναι μια σημαντική περιοχή για την Eni λόγω των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου που υπολογίζονται στα 10 δισ. κυβικά μέτρα», δήλωσε ο επικεφαλής της ENI.

Ο Descalzi τόνισε την σημασία της περιοχής για την Ευρώπη εν γένει και για την Eni ειδικότερα. Το "‘αφεντικό» της ENI εξέφρασε φόβους ακόμα και για κρίση στην Κύπρο, ειδικά  όσον αφορά ενδεχόμενη τουρκική κλιμάκωση στην περιοχή, τονίζοντας παράλληλα ότι η Eni έχει δημιουργήσει κοινοπραξία με την γαλλική TOTAL στα κυπριακά χωρικά ύδατα για εξερεύνηση φυσικού αερίου.

Η τουρκική απειλή έχει «φοβίσει» αυτές τις εταιρείες κολοσσούς όπως φαίνεται, οι οποίες ετοιμάζουν επενδύσεις πολλών δισ. δολαρίων και δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε οποιασδήποτε μορφής κρίσεων και πιθανών στρατιωτικών διενέξεων, και για αυτό πιθανώς κάνουν «δεύτερες σκέψεις» προς το παρόν, ενώ το μέλλον κρίνεται ακόμα ποιο «απροσδιόριστο» από τις ίδιες, ενώ υποτίθεται αυτές θα ήταν που θα κινητοποιούσαν τις κυβερνήσεις των χωρών τους υπέρ της Λευκωσίας, αλλά το μόνο που βλέπουμε είναι μια "ήπια" στάση μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις, και αυτό κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό για την υλοποίηση του πλάνου τους στην συνέχεια στην Κύπρο αλλά και αλλού.

Αυτό άλλωστε επιθυμεί και ο παμπόνηρος Ερντογάν, ο οποίος δημιουργεί μια κατάσταση "κρίσης' και ¨έντασης" κάθε τρεις και λίγο, έχοντας σαφές σχέδιο ακύρωσης όλων αυτών των ενεργειακών πλάνων της Λευκωσίας αλλά και της Ελλάδος.

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με άρθρο μας, έχουμε σε εξέλιξη εκστρατεία των Τούρκων με σκοπό να πείσουν τους Αμερικανούς Γερουσιαστές να εγκαταλείψουν την προσπάθεια άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων υπέρ της Κύπρου, αλλά και του νομοσχεδίου για τον αγωγό East Med, μέσω του τουρκικού λόμπι.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να ακυρώσουν και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τον Ιούνιο για τον αγωγό East Med, ως μια προσπάθεια εμβάθυνσης της ενεργειακής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, διότι εκτός όλων των άλλων, αυτό "επιπλήττει" την Τουρκία για τις προκλητικές της δραστηριότητες γεώτρησης φυσικού αερίου στα ανοικτά των κυπριακών ακτών.

Οι Τούρκοι προβάλουν παρασκηνιακά εδώ και καιρό την εναλλακτική λύση μεταφοράς του αερίου από την Α.Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, για να ελέγχουν οι ίδιοι τις εξελίξεις, και για αυτό πράττουν τα πάντα για να το επιτύχουν.

Η ουσία όμως παραμένει και αφορά την τεράστια προσπάθεια της Άγκυρας να ακυρώσει στην πράξη όλα τα ενεργειακά σχέδια Κύπρου και Ελλάδος, για να εκμεταλλευτεί η ίδια το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της περιοχής, και για αυτό οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν ακόμη και στα άκρα, ενδεχόμενο.. για το οποίο οφείλουμε να είμαστε ως ελληνισμός και εμείς πανέτοιμοι.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ