Εκκλησία

Ουκρανικό: Εικονική πραγματικότητα η αναγνώριση -Φήμες πως παίρνει σειρά το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας-Βαρθολομαίος: Με την φιλία μου με τον Πάπα να επηρεάσουμε τους πιστούς

Δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας που ανοίγει το δρόμο για αναγνώριση της νέας ουκρανικής εκκλησίας, η κατάσταση αναφορικά με την επί του πρακτέου αναγνώριση μοιάζει με εικονική πραγματικότητα.

Ο κ.Ιερώνυμος δεν έχει μνημονεύσει τον Επιφάνιο, οι Ρώσοι λένε πως μόνο αν το κάνει θα διακόψουν την κοινωνία, αλλά την ίδια στιγμή προετοιμάζονται να αποτρέψουν τους τουρίστες τους να επισκεφθούν ιερά Μητροπόλεων που οι Δεσπότες θα αναγνωρίσουν τη νέα εκκλησία, ενώ τα “γνωστά-άγνωστα” “εξαπτέρυγα” του Φαναρίου διαδίδουν φήμες πως μετά την αναγνώριση της OCU από την Ελλάδα έπεται αναγνώριση και από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Το κατά πόσο έχει βάση κάτι τέτοιο βέβαια είναι πολύ συζητήσιμο, αφού στην τελευταία συνεδρίαση της Αλεξανδρινής Ιεράς Συνόδου δεν τέθηκε το ουκρανικό παρά το θέμα που δημιουργήθηκε με την επιστολή Ιλαρίωνα και τις αντιδράσεις.

Επίσης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συμμετείχε στην διαμεσολαβητική προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, η οποία πάντως ναυάγησε, ενώ έχει στηρίξει ανοιχτά μέχρι πρόσφατα την κανονική εκκλησία της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του σε ρουμανικό δίκτυο τόνισε πως “μέρος της αποστολής του Φαναρίου είναι να ενθαρρύνει και να προσφέρει στην τοπική Εκκλησία την ευκαιρία να επιτύχει αυτοδιάθεση και αυτοδιοίκηση”.

Μιλώντας στη ρουμανική ηλεκτρονική έκδοση evz.ro. Ανέφερε επίσης πως “το OCU συνδέεται περισσότερο με τη δυτική δημοκρατία απ ​​'ό, τι με το κατασταλτικό καθεστώς στην Ανατολή”.

"Για πολλά χρόνια, οι θρησκευτικοί ηγέτες της Ουκρανίας ήθελαν να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη Εκκλησία για μια χώρα, η οποία συνδέεται περισσότερο με τη δημοκρατία στη Δύση παρά με το κατασταλτικό καθεστώς στην Ανατολή", δήλωσε.

«Πιστεύουμε ότι αποτελεί μέρος της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ενθαρρύνει και να επιτρέψει σε μια τοπική εκκλησία να επιτύχει την ίδια αυτοδιάθεση και αυτοδιοίκηση, την οποία έλαβαν τόσες άλλες Εκκλησίες από την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Η Ρωσία, η Ρουμανία και η Ελλάδα », ανέφερε σύμφωνα με τη ρουμανική έκδοση.

Σχολίασε επίσης τη σχέση του με τον Πάπα, τη φιλία τους την οποία ο κ.Βαρθολομαίος αντιλαμβάνεται ως "πρωταρχικό τρόπο για να επηρεάσει τους πιστούς μας".

"Είναι αλήθεια ότι η αυθόρμητη απόφαση μας να συμμετάσχουμε στην εναρκτήρια λειτουργία του Πάπα Φραγκίσκου ήταν άνευ προηγουμένου. Για άλλη μια φορά όμως, υπό την προοπτική αυτού του ανοίγματος και του πνεύματος συνεργασίας, θεωρούμε την προσωπική μας φιλία με τον Πάπα Φραγκίσκο ως πρωταρχικό τρόπο να επηρεάσουμε τους πιστούς μας και να διαμορφώσουμε τον κόσμο μας για ειρήνη και όχι για πόλεμο, ανοχή και όχι για προκαταλήψεις και όχι για απομόνωση. Αυτό είναι αναμφισβήτητα το μήνυμα του Ευαγγελίου στον σύγχρονο κόσμο ", τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ