Εκκλησία

Αθήνα-Μόσχα παζαρεύουν στο παρασκήνιο τα...απόνερα της αναγνώρισης; - Κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα της Ρωσικής Εκκλησίας-Τι προτείνουν οι Ρώσοι για να μην υπάρξει “σχίσμα” με την Ελλαδική Εκκλησία

Είναι έτοιμη η Ελλαδική Εκκλησία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των αποφάσεων της Ιεραρχίας της 12ης Οκτωβρίου σχετικά με την αναγνώριση της νέας ουκρανικής εκκλησίας;

Έφτασε η μέρα να το διαπιστώσουμε... Σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα υνεδριάσει στην πατριαρχική κατοικία στο μοναστήρι Danilov στη Μόσχα υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κυρίλλου και το ζήτημα της αναγνώρισης από την Ελλαδική Εκκλησία της νέας ουκρανικής εκκλησιαστικής δομής βρίσκεται πρώτο στην ημερήσια διάταξη!

Εντύπωση πάντως δημιουργεί ένα αποκαλυπτικό άρθρο στο ρωσικό πρακτορείο Ria το οποίο αναφέρει ότι η Ελλαδική Εκκλησία και η Ρωσική συζητούν ανεπισήμως έναν τρόπο επίλυσης της κρίσης που προέκυψε στην Ορθοδοξία σε σχέση με την παροχή του Τόμου αυτοκεφαλίας προς την Ουκρανία και για τις σχέσεις δύο εκκλησιών με αφορμή τη συνεδρίαση της ελληνικής Ιεραρχίας.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο αλλά δεν κατονομάζεται πραγματοποιούνται ανεπίσημες διαπραγματεύσεις σε σχέση με την επερχόμενη Σύνοδο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα 17 Οκτωβρίου, κατά την οποία θα συζητηθούν οι σχέσεις με την Ελληνική Εκκλησία.

«Είναι δυνατόν να αποφευχθεί μια επιδείνωση της κατάστασης αν η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υποβάλει πρόταση στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, να αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή να καθίσει στο ίδιο τραπέζι όλους τους προκαθημένους των Ορθοδόξων εκκλησιών μαζί με τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης και να συγκαλέσει πανορθόδοξη σύνοδο για την επίλυση του προβλήματος που προκαλείται από το ουκρανικό ζήτημα. , για να σταματήσει η διχοτόμηση μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της Μόσχας ", δήλωσε η πηγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν υπάρξει μια τέτοια επίσημη προσφορά, ο Ιερώνυμος θα πρέπει να το δεχτεί και να γίνει διαμεσολαβητής για να επιλύσει την κρίση, και με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει μια διάσπαση στην ελληνική εκκλησία.

Τώρα αυτή η επιλογή συζητείται, δήλωσε η ίδια πηγή στο πρακτορείο.

"Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δέχονται την Ελληνική Εκκλησία", πρόσθεσε.

"Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έλαβε υπόψη τος γνώμες όλων των μητροπολιτών που εκδόθηκαν μετά την Σύνοδο της Ιεραρχίας", ανέφερε η πηγή.

Επανέλαβε ότι η απόφαση της ελληνικής Ιεραρχίας για την αναγνώριση της αυταρχίας της Ουκρανίας δεν μπορεί να θεωρηθεί υιοθετημένη, παρά την δήλωση που ακολούθησε εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδας. "Δεν είναι αλήθεια, δεν απάντησαν στο βασικό ερώτημα ότι δεν υπήρξε ψηφοφορία", δήλωσε.

Στο μεταξύ ερωτήματα δημιουργούνται καθώς αρχικά είχε διαρρεύσει πως η επίσημη αναγνώριση θα λάβει χώρα στην Θεσσαλονίκη με συλλείτουργο Ιερώνυμου-Επιφάνιου στις 19 Οκτωβρίου. Όμως ο επικεφαλής της νέας ουκρανικής εκκλησίας την ίδια μέρα έχει προγραμματιστεί να βραβευτεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος θα είναι ο φετινός τιμώμενος του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στο ξενοδοχείο «New York Hilton Hotel».

Το νέο σενάριο μιλάει για συλλείτουργο Βαρθολομαίου-Ιερώνυμου όπου θα μνημονευτεί ο Επιφάνιος. Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην ιστορική Εκκλησία της Παναγίας Αχειροποιήτου στη Θεσσαλονίκη και εκεί αναμένεται συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος το απόγευμα της Παρασκευής θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος του μητροπολίτη Ανθίμου , ενώ τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί και το Άγιο Όρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...