Αρχείο

Έρχεται "κόλαση" για την Τουρκία από ΕΕ-ΗΠΑ: Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ για κυρώσεις και εμπάργκο όπλων - Λ.Γκράχαμ: "Έρχεται η ημέρα της αναμέτρησης"

Έρχεται κόλαση για την οικονομία της Τουρκίας, αν ΗΠΑ και Ευρώπη δεν μείνουν στα λόγια και προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων. Τη στιγμή που συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ των Ευρωπαϊκών χωρών και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μπορεί να πέσει στο "τραπέζι", οι ΗΠΑ φαίνεται πως οριστικοποιούν την απόφαση να τιμωρήσουν την Τουρκία για τη βάρβαρη και παράνομη εισβολή στη Β. Συρία.

«Η ημέρα της αναμέτρησης με την Τουρκία έρχεται για την εξωφρενική της επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας», έγραψε στο Twitter κοντά στα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Διευθύνω την προσπάθεια στο Κογκρέσο να συνεργαστούμε με τον Πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις πιο αυστηρές κυρώσεις, ακόμα και από τις κυρώσεις του Ιράν.

"Η κακοτυχία της Τουρκίας στη Συρία, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή όσο και το Ιράν – εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας», είπε.

Λίγο αργότερα, με νέο tweet, ενημέρωσε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο Τραμπ.

«Χαιρετίζω την απόφασή του να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να σταματήσει την επιθετικότητα των Τουρκών στη Συρία, με την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων».

https://twitter.com/LindseyGrahamSC/status/1183500473787133952

Όπως τόνισε, αυτή η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει το παιχνίδι εις βάρος της Τουρκίας.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε την αιματοχυσία και να σταθεροποιήσουμε τη βορειοανατολική Συρία για να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση του ISIS και την άνοδο του Ιράν», κατέληξε.

Κυρώσεις και εμπάργκο όπλω από την ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα Δευτέρα την ευρωπαϊκή αντίδραση στην εισβολή του στρατού της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία και μεγάλη πιθανότητα να επιβληθούν άμεσες κυρώσεις αλλά και πανευρωπαϊκό εμπάργκο πώλησης όπλων.

Όπως μεταδίδει από το Λουξεμβούργο ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ Αθανάσιος Αθανασίου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν και υπουργοί Εξωτερικών προσερχόμενοι στη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο έκαναν λόγο για ενδεχόμενη απόφαση για εμπάργκο όπλων από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν κάποιες αποφάσεις σε σχέση με πιθανές κυρώσεις», δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Την ίδια εκτίμηση μετέφερε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος σημείωσε κατά την άφιξή του ότι «θα αποφασίσουμε ένα εμπάργκο όπλων, τουλάχιστον η Αυστρία θα το υποστηρίξει και αν όχι όλοι οι 28, τότε τα περισσότερα κράτη μέλη ξεχωριστά θα αποφασίσουν να τερματίσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία».

Παρομοίως και η Φεντερίκα Μογκερίνι εισερχόμενη στο Συμβούλιο επεσήμανε ότι το σώμα θα εξετάσει αποφάσεις, αλλά θα προετοιμάσει και τις συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, σημειώνοντας και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει για το θέμα των ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ελπίζουμε ως Φιλανδική Προεδρία το φραστικό να είναι πολύ ισχυρό στο Συμβούλιο Εξωτερικών, δήλωσε ο Φιλανδός Υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χάαβιστο, προσθέτοντας ότι ελπίζει να ληφθεί απόφαση για εμπάργκο όπλων, ενώ δήλωσε πως ο ίδιος θα ενημερώσει για την απόφαση της χώρας του να το εφαρμόσει ήδη. Σε απόφαση για εμπάργκο αναφέρθηκε και ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Ντίντιερ Ρέιντερς.

Η κοινή θέση Γερμανίας και Γαλλίας

Η Γερμανία και η Γαλλία, μετά και τη χθεσινή κοινή αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυναν η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν προς την Τουρκία φαίνεται ότι ευνοούν τη λήψη σχετικής απόφασης. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, έχει εξασφαλιστεί η στήριξη και άλλων κρατών-μελών, ενώ μεταξύ των κυρώσεων που θα συζητηθούν θα είναι το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών για την Τουρκία.

Ωστόσο, έμπειροι παρατηρητές των ευρωπαϊκών διεργασιών επισημαίνουν, ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι κυρώσεις για την επέμβαση στη Συρία με αυτές για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ. Την περασμένη Τετάρτη, ο στρατός της Τουρκίας εισέβαλε στο έδαφος της Συρίας και άρχισε να διεξάγει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών.

Η Άγκυρα διατείνεται πως σκοπός της επίθεσης αυτής είναι να απωθήσει τους Κούρδους πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες που συνδέονται με την οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ώστε να προστατεύσει την ασφάλεια των συνόρων της και παράλληλα να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη», όπου θα εγκατασταθούν 1 ως 2 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες που φιλοξενούνται το τρέχον διάστημα στην τουρκική επικράτεια.

Η εισβολή προκάλεσε κατακραυγή και την καταδίκη των συμμάχων της Τουρκίας στη Δύση, που φοβούνται ότι θα προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαίτησε τον «άμεσο τερματισμό» της επίθεσης κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής της με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Βερολίνο ανέστειλε εξάλλου τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία, μέτρο που ανακοίνωσαν επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η Στοκχόλμη προτείνει να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στην Τουρκία σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εισηγείται επίσης την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε αξιωματούχους.

Δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στο σημερινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο για την επιβολή εμπάργκο όπλων ή κυρώσεων στην Άγκυρα, πάντως το ζήτημα ίσως συζητηθεί επίσης στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Στις σημερινές εργασίες -θα τις παρακολουθήσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πίντερσεν- θα εξεταστούν επίσης οι τουρκικές γεωτρήσεις στα ανοικτά της Κύπρου, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα έχουν συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό τους Βαντίμ Πριστάικο στο γεύμα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ